4 oktober 2023

Hoe je de ‘andere’ komeet van dit seizoen kunt zien: 2P/Encke

Komeet Encke

Credit: Damian Peach

2013 wordt het “jaar van de kometen” genoemd. Nadat we de laatste jaren weinig heldere kometen gehad hebben (Holmes, Lovejoy en McNaught) hebben we dit jaar al twee kometen gehad die met het blote oog zichtbaar geweest zijn (Lemmon en PanSTARRS). Verder zijn de ogen nu gericht op de komeet ISON en in mindere mate ook LINEAR, die beide hun maximale helderheid nog moeten bereiken.

Er is echter nog een komeet die zichtbaar is vanaf de aarde, hoewel hiervoor een verrekijker noodzakelijk is. Het gaat om een “oude bekende”, namelijk de komeet 2P/Encke die momenteel een helderheid heeft van magnitude +7,9 – een stuk helderder dan ISON op dit moment! Helaas zal Encke niet zichtbaar worden met het blote oog – de voorspelde maximale helderheid is +7, terwijl de limiet voor het menselijke oog (onder perfecte omstandigheden) ongeveer +6,2 is.

Dit zal Encke’s 62ste passage langs de aarde worden, sinds de komeet in 1786 is ontdekt. Encke heeft de kortste omloopbaan van alle periodieke kometen en doet zo’n 3,3 jaar over een rondje. Iedere 33 jaar komt de komeet in de buurt van de aarde – de laatste keer was in 1997 en de volgende keer zal in 2030 zijn.

Encke-orbit

(Credit: The NASA/JPL Solar System Dynamics Small-Body Database Browser).

Hoe dan ook, de huidige passage van Encke zou goed zichtbaar moeten zijn voor waarnemers in het noordelijke halfrond met een goede verrekijker. Bovendien bevindt Encke zich komende tijd parallel aan ISON en op 24 november zouden beide kometen zichtbaar moeten zijn in een enkel beeldveld! Ik verwacht foto’s, mensen!

Waar kun je de komeet vinden? Wel, vanaf vandaag bevindt Encke zich in het sterrenbeeld Leeuw en vanaf de 29ste zal de komeet zich een maand lang in het sterrenbeeld Maagd bevinden. Op 18 november vliegt de komeet vlak langs de planeet Mercurius en zal Encke mogelijk vastgelegd kunnen worden door de Messenger-sonde in omloop rond Mercurius. Op 21 november bereikt de komeet z’n perihilion, op een afstand van 0,33 AU van de zon.

Encke sky chart

(Created using Starry Night Education Software).

Als je komeet 2P/Encke wilt waarnemen is een goede verrekijker of een telescoop een must, evenals een bereidheid om nachtrust op te geven. De komeet bevindt zich twee uur voor zonsopkomst zo’n 20 graden boven de horizon. Bedenk wel dat volgende week de wintertijd ingaat, dus houd daar rekening mee!

Bron: Universe Today

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: