Site pictogram Astroblogs

“Marsatmosfeer is niet verdwenen, maar opgezogen door rotsen”

lafeyette meteorite

False colour image with overlaid X-ray maps of Si (green), Fe (red) and Ca (blue). Carbonate (orange) is observed to replace the olivine (blue) which are both surrounded by veins of clay (green). Credit: SUERC, University of Glasgow

Een grotendeels Nederlandse onderzoeksgroep heeft mogelijk een baanbrekende ontdekking verricht over de Rode Planeet. Het blijkt dat de atmosfeer van Mars mogelijk niet is vervlogen, maar is opgesloten in het oppervlak van de vierde planeet in het zonnestelsel.

Mars heeft vroeger een dikke, kooldioxide-rijke atmosfeer gehad, maar deze is zo’n 3 miljard jaar geleden vrijwel geheel verdwenen – slechts ca. 1 procent is overgebleven. Waarom deze watervriendelijke oerdampkring is verdwenen blijft een raadsel. Tot de mogelijke verklaringen behoren het verlies van een globaal magnetisch veld, de zonnewind en de inslag van een groot object. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat de atmosfeer simpelweg is opgenomen door het Marsoppervlak.

Men is tot deze conclusie gekomen na het bestuderen van een Marsmeteoriet die zo’n 3000 jaar geleden op aarde terecht is gekomen. Deze steen, die de Lafayette-meteoriet wordt genoemd, is ongeveer 1,3 miljard jaar oud en bevat sideriet. Dit mineraal wordt meestal gevormd door interacties tussen water en olivijn en/of veldspar, waardoor kooldioxide kan worden opgenomen door de mineralen.

Dit suggereert niet alleen de aanwezigheid van water, maar ook dat kooldioxide is opgenomen door rotsen. De oerdampkring van Mars is dus helemaal niet verdwenen maar is simpelweg opgezogen door het oppervlak! Andere onderzoekers blijven voorzichtig. Hoewel kooldioxide is opgenomen door rotsen (een proces dat carbonisatie wordt genoemd), is niet duidelijk hoeveel kooldioxide uit de dampkring is getrokken.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten