14 juni 2024

Het is helemaal van de gekke…..

Zonnevlekken 25 Otober 2013

Zonnevlekken 25 Otober 2013

“onzen kopren ploert” barst van de zonnevlekke….!! Je zou het als doorwrocht “nacht-astronoom”  haast helemaal vergeten en al helemaal vanwege al die “kale zon-verhalen” van de laatste paar jaren……maarre….als het gaat om het bewonderen van fraaie zonnevlekken op onze schone dagster is het dus helemaal niet zo kommer en kwel gesteld…..zie het hiernaast getoonde “vers van de pers” plaatje. Was afgelopen zaterdag samen met astroblogcollega Jan Heuser een middagje gezellig op bezoek bij de najaarsbijeenkomst van de werkgroep astrofotografie van de VVS,  gehouden op de flitsende sterrenwacht Urania te Antwerpen, awel zulle….enne…..bewust danwel onbewust moet ik daar een “zonne-hint” hebben opgevangen want opeens vond  ik mijzelve een dagje later, gewapend met mijn ouwe (40 jaar!!) trouwe “elfje” (11.5cm f8 newton) plus zonnefilter, alhier op de stoep van mijn nedrige dordtse stulpje fanatiek op zonnevlekkenjacht.De “buit” was bepaaldelijk niet misselijk want…eh…pardon my french…..kolere zeg…wat een prachtig gezicht was me dat!! Volgens mij ligt het zonnevlekken-maximum alweer een tijdje achter ons,  maar wat er nu op de Zon aan schitterende zonnevlekken-groepen te zien is doettoch effe heel anders vermoeden. Ofwel…….haal je (astrosolar o.i.d.) objectief zonnefilter uit de kast, bevestig deze proper ende correct (het kan niet vaak genoeg gezegd worden…het waarnemen van de Zon kan, mits niet op de juiste wijze gedaan,  LEVENSGEVAARLIJK zijn!!) voorop je telescoop en geniet van het voorgeschotelde plaatje….je zult er geen spijt van krijgen, me dunkt!!   En als je dan helemaal in een zonnige stemming bent geraakt “plak” je ook nog effe voor de leut een “digitaal plaatjes-apparaat” achter je kijkertje voor een plezant en tastbaar aandenken aan een aangenaam uurtje “vlekkies kijke”!!Het nevenstaande plaatje van mijn hand is gemaakt met een Canon 1000D, geplaatst in het brandpunt van mijn 20cm F5 Dobson- “schrootscope”. De belichtingstijd van deze,  hedenmiddag gemaakte, enkele opname (dus even geen tijd voor en zin in allerlei moeilijk Stack-gedoe en zo) bedroeg 1/250 seconde op ISO 400. Dit fraaie “Zonsaangezicht” is, mits het weer niet opeens omslaat in woest wild en zeiknat herfstgeraas, nog een dagje of zeven te zien voordat de draaiing onzer zon haar weer zal doen laten verdwijnen als…..eh….sneeuw (jakkes!!) voor de zon. Afijn….gaat dat zien…gaat dat zien!!

Share
Over Jan Brandt

Speak Your Mind

*