17 juni 2024

Is komende nacht echt de langste nacht van het jaar?

Credit: Free-Photos/Pixabay

Komende nacht gaat de wintertijd weer in en op Teletekst pagina 121 wordt gesproken over de langste nacht van het jaar. Op veel plaatsen in Nederland wordt dan ook de Nacht van de Nacht gevierd. De klok gaat om 03.00 uur een uur terug, dus logisch om vanwege het extra uur te denken dat we de langste nacht van het jaar meemaken. Volgens Van Dale is de nacht “de tijd dat het donker is” en dan is het maar de vraag of deze nacht echt de langste is. Jullie snappen wat ik heb gedaan: uitzoeken of dit echt de langste nacht is qua lengte van de duisternis. Het begrip ‘donker’ wordt in de sterrenkunde nauwkeurig omschreven: dat is het moment dat de astronomische schemering eindigt en de astronomische nacht begint, als de zon minstens 18° onder de horizon staat – bij 12° praat men van de nautische schemering, bij 6° van de burgerlijke schemering. Vandaag eindigde de astronomische schemering om 20.16 uur (zomertijd), zondagochtend begint ‘ie om 05.32 uur (wintertijd). De lengte van deze nacht, inclusief extra uur, is dus 10 uur en 16 minuten, de optelsom van:

  • van 20.16 uur tot 03.00 uur vannacht is 6 uren en 44 minuten
  • dan gaat de klok een uur terug en is het weer 02.00 uur, vanaf dat moment tot 05.32 uur is 3 uren en 32 minuten

Is dat de langste nacht van het jaar? Nee dus, hetgeen je waarschijnlijk al vermoedde. Gaan we namelijk kijken naar 21 december – het moment van het wintersolstitium, als de astronomische winter begint – dan blijkt de nacht langer te duren.

  • die dag begint de astronomische nacht om 18.36 uur (wintertijd)
  • de volgende dag eindigt de astronomische nacht om 06.40 uur (wintertijd)

Die nacht duurt dus 12 uur en 4 minuten – bijna twee uur langer dan deze nacht duurt. Op de website van Hemel.waarnemen kan je zelf stoeien met de data en zien hoe lang de nachten duren. Bron: Sterrengids 2013.

Share

Comments

  1. Ik vind dat je maar moeilijk doet. De lengte van de nacht, dwz de tijdsduur dat het donker is, wordt natuurlijk helemaal niet beïnvloed door klokken te verzetten. Komende nacht is al langer dan afgelopen nacht, de nacht van de nacht.

    • Klopt als een bus, het gaat om de periode dat het donker is en dat staat los van zomer- of wintertijd. Het ging mij om datgene wat op Teletekst werd beweerd, namelijk dat dit de langste nacht van het jaar zou zijn.

  2. Lekkere blunder van de NOS.. Iedereen weet toch dat 21 december de langste nacht is en 21 juni de langste dag!

  3. Winterequinox? Je bedoelt winter solstice? Ik ken alleen een lente- en een herfstequinox…

Speak Your Mind

*