15 juli 2024

NASA-studie wijst uit dat koolstofrijke planeten vermoedelijk kurkdroog zijn

Voorstelling van een waterrijke planeet vol silicaten (links), zoals de aarde, en rechts van een kurkdroge planeet, vol met koolstof.

Voorstelling van een waterrijke planeet vol silicaten (links), zoals de aarde, en rechts van een kurkdroge planeet, vol met koolstof. Credit: NASA’s Jet Propulsion Laboratory

Computerberekeningen van wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, hebben laten zien dat exoplaneten die voornamelijk bestaan uit koolstof, inclusief de exemplaren die mogelijk schillen van diamant hebben, vermoedelijk kurkdroog zijn en daarmee ongeschikt voor leven. Of een planeet voornamelijk uit koolstof bestaat of niet hangt af van de centrale ster waar ‘ie omheen draait. De zon heeft weinig koolstof en daarom bestaat de aarde voornamelijk uit silicaten en is er weinig koolstof. Maar koolstofrijke sterren zullen ook koolstofrijke planeten hebben. Als er op planeten oceanen voorkomen zijn die volgens de onderzoekers ontstaan doordat kometen vol met waterijs, afkomstig uit de buitenste regionen van de planetenstelsels voorbij de zogenaamde ‘sneeuwlijn’, naar de binnenste regionen komen en daar inslaan op de planeten en water brengen. Maar de koolstofrijke planetenstelsels blijken helemaal geen sneeuwlijn te kennen: er zijn geen waterrijke kometen. En dat komt doordat de koolstof zelf gemakkelijk verbinding maakt met zuurstof en daardoor voorkomt dat zuurstof samen met waterstof water maakt. Koolstof – basisingrediënt voor het ontstaan van leven – verhindert in dit geval dus dat planeten ontstaan waar leven mogelijk is. In dit wetenschappelijke artikel – onlangs gepubliceerd in the Astrophysical Journal – is alles na te lezen over de studie.

Share

Speak Your Mind

*