26 februari 2024

Compacte “tweeling” van het zonnestelsel gevonden

Een planeet uit het KOI-351 stelsel

Astronomen hebben een bijzonder rijk planetenstelsel ontdekt. Het blijkt dat minstens zeven planeten cirkelen rondom de dwergster KIC 11442793 (ook wel KOI-351 genoemd). Het planetenstelsel vertoont overeenkomsten met het onze, hoewel alle zeven planeten een stuk dichter bij hun moederster staan, die op een afstand van 2500 lichtjaar vanaf de aarde staat. Bij deze ster waren al vijf planeten bekend, maar daar zijn er nu dus twee bijgekomen.

Een van de planeten is ontdekt door vrijwilligers van de Planet Hunters website. Deze website is opgezet om vrijwilligers de mogelijkheid te geven om door de gegevens van de Kepler-ruimtetelescoop te spitten. Kepler gebruikt de overgangsmethode om planeten bij andere sterren te ontdekken. Hiertoe kijkt de ruimtetelescoop naar dipjes in het licht van een ster, als gevolg van een planeet die voor het oppervlak van de ster langstrekt. Helaas heeft Kepler te veel gegevens verzameld om alle dipjes te laten checken door wetenschappers. Hierbij komen de vrijwilligers van Planet Hunters om de hoek kijken.

De zevende planeet in dit planetenstelsel is ontdekt door een team van Europese wetenschappers. Deze planeet is de vijfde vanaf de ster en heeft een omloopbaan van 125 dagen. De diameter van de planeet bedraagt zo’n 2,8 keer die van de aarde, waarmee het een zogenaamde Super-Aarde is.

Het planetenstelsel van KIC 11442793 bestaat nu uit twee planeten ter grootte van de aarde, drie super-aardes en twee grotere planeten. Net als bij het zonnestelsel staan de kleinere planeten dichterbij de ster en de grotere planeten aan de buitenkant. In tegenstelling tot het zonnestelsel, bevinden alle zeven planeten zich dichterbij de moederster dan de afstand tussen de aarde en de zon.

KOI-351

Vergelijking tussen het zonnestelsel en het KOI-351-stelsel. De blauwe lijntjes zijn planeten uit het zonnestelsel, terwijl de rode lijntjes planeten uit het KOI-351-stelsel zijn. Twee planeten staan extreem dicht bij de moederster, terwijl de andere drie ongeveer op de afstand van Mercurius staan. De twee grotere planeten volgen vrijwel precies de omloopbanen van Venus en de Aarde.

Bij een andere ster, HD 10180, bevinden zich ook minstens zeven planeten, en mogelijk zelfs negen. Een verre zon die door het leven gaat als Gliese 887C zou ook zeven planeten kunnen herbergen. Daarnaast is het goed mogelijk dat KOI-351 nog meer planeten herbergt.

Bron: BBC News

Share

Comments

  1. Tijd voor een snel ruimteschip!

Speak Your Mind

*