19 maart 2024

NGC 891….Galacticus Meteorologicus Interuptus

NGC 891...heel (veel te) kort belicht.

NGC 891…heel (veel te) kort belicht.

Ja….ja….het leven ener “noodgedwongen mobiele astrofotograaf” gaat bepaaldelijk niet over rozen. E

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Ik ben onder de indruk dat je met zo weinig belichting zo’n mooi resultaat neergezet hebt. Geweldig.

    • Het voordeel van een snelle Newton!
      Een F8 systeem zou (8×8)/(4×4) = 4 x zoveel tijd nodig hebben, dus 24 minuten, voor dezelfde signaal/ruis verhouding.

  2. Inderdaad, een fraai resultaat van NGC 891. Je kan toch ook later opnieuw het stelsel fotograferen en dan stacken met de foto’s die je gisteravond hebt genomen?

  3. Jan Brandt zegt

    Dat later de rest erbij stacken zou inderdaad moeten kunnen, maar ik ga dat bij de volgende (uitgebreide) poging toch even niet doen om uit pure nieuwsgierigheid eens te kijken hoe groot nu het echte verschil eigenlijk is tussen zo’n minimalistische sessie als van gisteren en een langdurige (1 uur) belichtingssessie…..want ik moet ook wel toegeven dat ik behoorlijk (blij) verrast ben met dit resultaat. Zou, net als bij den automobiel (ja..ja…!!), ook in de astrofotografie de regel “less is more” gelden…..hmmmmm???

  4. Jan Brandt zegt

    Werd midden in de nacht badend in het zweet wakker omdat ik mij op dat, toegegeven ietwat vreemde, tijdstip plots realiseerde dat er een nogal genant foutje in mijn NGC891-verhaaltje is geslopen. De diameter van NGC 891 is natuurlijk NIET 100 miljoen lichtjaar maar 100 000 lichtjaar!! Oeps sorry….foutje, bedankt!!! Typisch gevalletje van sterrenkunde en die eeuwige valkuil der grote getallen!! Afijn, net effe rap ende gezwind gecorrigeerd.

  5. WikkieWokkie zegt

    Hier nog een `valkuil der grote getallen`

    30 miljoen lichtjaar is op intergalactische schaal relatief gezien “om de hoek”. Ter vergelijking buurman Andromeda-nevel ligt op zo’n 2.2 miljoen lichtjaar.

    😉

Speak Your Mind

*