21 juni 2024

Wat is de kans dat we binnen 50 jaar een supernova in onze Melkweg zien?

Wat is de kans dat we binnen 50 jaar een supernova in onze Melkweg zien? Twee simpele feiten om te beginnen:

 1. de allerlaatste supernova in onze Melkweg die is waargenomen is die van 1604, welke Johannes Kepler zag in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus) – vandaar dat ‘ie ook wel Keplers supernova wordt genoemd. [1]De een-na laatste supernova was in 1572, dus als je toen jong was had je de supernova van 1604 ook kunnen zien, twee supernovae in de Melkweg in één generatie, de gelukspiepers.
 2. de frequentie waarin supernovae in sterrenstelsels als de Melkweg plaatsvinden is naar schatting 1 per 50 jaar.
De Krabnevel, overblijfsel van de supernova die in 1054 in de Melkweg verscheen

De Krabnevel, overblijfsel van de supernova die in 1054 in de Melkweg verscheen. Credit: NASAESA, J. Hester and A. Loll (Arizona State University) 

OK, stop de persen! De laatste supernova die we zagen was in 1604, bijna 410 jaar geleden, dus statistisch gezien hadden we er tussendoor al acht moeten zien! Waarom hebben we die dan niet gezien? Welnu beste lezers, dat komt simpelweg omdat de Melkweg best wel groot is – pakweg 100.000 lichtjaar in diameter – en er tussen ons en grote delen van de Melkweg dikke, donkere, verduisterende wolken vol met stof zijn. En dus zullen die supernovae vast en zeker geëxplodeerd zijn, alleen hebben we ze helaas pindakaas niet kunnen zien vanwege die cumulus galacticus interruptus. Maar niet getreurd, een team sterrenkundigen van de Universiteit van Ohio heeft uitgerekend wat de kans is dat we een supernova de komende vijftig jaar in ons Melkwegstelsel te zien krijgen, rekening houdend met soorten supernovae, de opbouw van de Melkweg, de breedtegraad op aarde, enzovoorts enzovoorts. En de uitkomst? Die is dat het 100% zeker is dat we ‘m binnen vijftig jaar te zien krijgen… tenminste in infrarood licht! Yep, licht dat we wel met infraroodkijkers kunnen zien – welke veel beter door die verduisterende wolken kunnen kijken – maar niet met het blote oog. De kans dat we een supernova binnen vijftig jaar te zien krijgen die wel met het blote oog zichtbaar is, die is… 20 tot 25%, wellicht eentje die behoort tot de Top-25 van supernova kandidaten. En daarbij aangetekend dat mensen op het zuidelijk halfrond meer kans hebben ‘m te zien dan op het noordelijk halfrond, simpelweg omdat ze daar in het zuiden ’s nachts meer Melkweg te zien krijgen. Afijn, lees het allemaal nog maar eens na in dit vol met statistieken staande wetenschappelijke artikel, dat binnenkort zal verschijnen in het vakblad The Astrophysical Journal. In de video hieronder gaat één van de auteurs van het artikel, Scot Adams, verder in op die ‘komende galactische supernova’.

Bron: Science Daily.

Voetnoten

Voetnoten
1 De een-na laatste supernova was in 1572, dus als je toen jong was had je de supernova van 1604 ook kunnen zien, twee supernovae in de Melkweg in één generatie, de gelukspiepers.
Share

Comments

 1. [knip]
  De een-na laatste supernova was in 1572, dus als je toen jong was had je de supernova van 1604 ook kunnen zien, twee supernovae in de Melkweg in één generatie, de gelukspiepers. [↩]
  [/knip]

  Alleen natuurlijk als de persoon in kwestie op z’n minst 168 jaar geworden was 😉

 2. Olaf van Kooten zegt

  Volgens mij tel je verkeerd Marc 😛

 3. zo schijnt het :P, maar… ik lees het als volgt

  1 generatie, is in mijn boek, 1 persoon.

  of ..

  Als ik jong was geweest in 1572 zal mijn opa (of overgrootvader) miscchien die van 1604 gezien kunnen hebben, mijn vader dan geen een, en ik dan die van 1572, is dat dan niet drie generaties, of misschien 4?

  Maar verlicht me eens, 😛

 4. Stel je was in 1572 achtien jaar. Dan was je in 1604 vijftig jaar, 28 jaar ouder. Dan zag je ‘m dus opnieuw. Da’s één generatie die beide supernova zag, zo ingewikkeld is dat toch niet? OK, de afzonderlijke supernovae konden door veel meer generaties worden bekeken, dat klopt.

 5. pffff… zo… was ik even lekker aan het dromen..

  vergeef mij blindheid.. zat dus gewoon schijnbaar ergens anders 😉 😉

  big oeps! van mijn kant…

Speak Your Mind

*