14 april 2024

Foto’s en video’s van de zeer bijzondere hybride zonsverduistering van 3 november

De eclips gefotografeerd door Jeff Jackson in Sullivan's Island, South Carolina. Credit and copyright: Jeff Jackson

De eclips gefotografeerd door Jeff Jackson in Sullivan’s Island, South Carolina. Credit and copyright: Jeff Jackson

Gisteren – zondag 3 november 2013 – was in grote delen van de wereld een zeer bijzondere zonsverduistering zichtbaar: een hybride zonsverduistering, dat is er eentje die zowel ringvormig als totaal is. Die zijn op zich al zeldzaam, maar het exemplaar van gisteren was helemaal bijzonder. Bij verreweg de meeste hybride zonsverduisteringen is de eclips langs de centrale lijn eerst ringvormig – waarbij de maan vanaf de aarde gezien te klein is om de zon geheel te bedekken en er een kleine rand of ring overblijft – daarna is ‘ie totaal en tenslotte weer ringvormig. De hybride zonsverduistering van zondag begon ringvormig, werd al snel totaal en dat bleef ‘ie tot het einde. De eclips startte met z’n centrale lijn in het westen van de Atlantische Oceaan, waar de ringvormige fase slechts vier seconde duurde. Slechts 14 seconden (!) na het begin van de centrale lijn raakte de top van de schaduwkegel van de maan het aardoppervlak en veranderde de eclips van een ringvormige in een totale zonsverduistering.

De eclips gefotografeerd door Helen Lin in Owiny Village in Oeganda, Credit and copyright: Helen Lin

De eclips gefotografeerd door Helen Lin in Owiny Village in Oeganda, Credit and copyright: Helen Lin

Het maximum van de totaliteitsfase van de centrale lijn lag op 11° westerlengte, in de zee ten zuiden van Liberia, daarna liep de totaliteit door over midden-Afrika, door landen als Gabon, Congo en Oeganda. De totaliteit eindige in Somalië, waar de totaliteit nog maar één seconde duurde. In het zuiden van Europa was de eclips te zien als een gedeeltelijke verduistering. Leonard E. Mercer zag ‘m bijvoorbeeld zo op Malta:

De eclips gezien op Malta, Credit and copyright: Leonard E. Mercer.

De eclips gezien op Malta, Credit and copyright: Leonard E. Mercer.

Hierboven tussendoor diverse foto’s van deze bijzondere eclips, hieronder nog als toetje op de vla twee video’s. De bovenste video is een bijzondere, want die is in de ruimte geschoten door de Europese Proba-2 satelliet.

Steve Ellington maakte deze mooie timelapse video aan de Oostkust van de Verenigde Staten.

Bron: Universe Today + Sterrengids 2013.

Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Die foto uit Oeganda en dat laatste filmpje zijn echt onwijs gaaf. Surrealistisch zelfs!!

Speak Your Mind

*