27 oktober 2020

Tornadowatch Afl. 2 – Wijk bij Duurstede, 03-11-13

rope tornado wbd2

Een krachtige windhoos heeft zondagmiddag huisgehouden in Wijk bij Duurstede. Kleinere exemplaren zijn waargenomen in Arnhem en in het oosten van het land. Het is alweer de tweede keer deze herfst dat windhozen over ons land trekken. De ‘Wijkse’ twister was van de categorie F1 en heeft zelfs eventjes de F2 bereikt. De schade is groot: gevels en daken zijn van gebouwen afgerukt en vele auto’s zijn beschadigd door omvallende bomen. Het schadespoor is zo’n 2 kilometer groot en 60 meter breed. De strook loopt van bedrijventerrein Broekweg/Langshaven over de wijk De Horden tot en met de binnenstad.

Ravage

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht is de materiële schade enorm. Voor zover bekend zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. ‘Ik ben door de wijk gereden en dan wordt pas duidelijk hoe de wind heeft huisgehouden. Er zijn zelfs panden instabiel geworden door de tornado’, zegt de woordvoerder.’De dakpannen vlogen door de lucht, de kliko’s en bomen vlogen door de straat’, vertelt een inwoner van Wijk bij Duurstede over het moment dat een windhoos zondag over zijn huis aan de Hofstede trok.’Ik zat voetbal te kijken, hoorde ineens gerommel en ook al duurde het maar 30 seconden, ik schrok me rot. Wij hebben veel schade. Aan de achterkant van het huis zijn er meer dan honderd dakpannen afgewaaid, twee overkappingen zijn stuk en de voorruit van de auto ligt eruit.”Ik ben geschrokken van de verwoestende werking van deze windhoos. De ravage die ik aantrof was enorm. Gelukkig zijn er tot nu toe geen gewonden gevallen’, reageerde burgemeester Tjapko Poppens. Hij sprak met getroffen bewoners die volgens hem nog zeer onder de indruk waren van wat hen was overkomen. ‘Bemoedigend was om te zien dat er grote saamhorigheid ontstond tussen de hulpdiensten, buurtbewoners en gemeente. Men hielp elkaar’, aldus Poppens.

http://www.youtube.com/watch?v=-uFgprxMjkk

Afsluiting

Nadat de tornado was uitgeraasd, regende het meldingen bij de brandweer. Dakpannen waren van woningen geblazen, bomen lagen over voertuigen en op het bedrijventerrein waren veel gebouwen zwaar beschadigd. ‘Onze eerste zorg was de veiligheid van de inwoners en ondernemers. Voor hun veiligheid en voor de hulpdiensten was het nodig om een aantal gebieden af te sluiten’, legt de burgemeester uit.De gemeente realiseerde zich dat de afsluiting voor betrokken inwoners en ondernemers vervelend was. ‘Maar we wilden op dat moment geen onnodige risico’s lopen. Juist, omdat op dat moment het weer nog instabiel was en er gevaar was voor het vallen van bijvoorbeeld takken en dakpannen’, aldus Poppens.

Rampgebied

Bedrijventerrein Broekweg in Wijk bij Duurstede biedt vanochtend de aanblik van ‘een soort rampgebied’, aldus een medewerker van een van de bedrijven. Het gebied werd gistermiddag getroffen door een windhoos, die dwars over het Utrechtse stadje raasde. In de binnenstad van Wijk bij Duurstede zijn nog wat straten afgesloten, omdat het er nog niet veilig is. Er kunnen nog takken, dakpannen, glas en lantaarnpalen vallen.Op Broekweg zijn dak en gevels van machinefabriek Urschel compleet weggewaaid. Werknemers barstten vanmorgen in tranen uit toen ze de ravage zagen. De directeur van het bedrijf maakt zich grote zorgen of zijn verzekering de schade door noodweer wel zal vergoeden.Van een naastgelegen metaalbedrijf is het dak ontzet. ‘Aan de buitenkant is niet veel te zien, maar het is zo lek als een mandje en is onveilig’, aldus de eigenaar. Volgens de gemeente zijn meer gebouwen in de plaats instabiel. Deskundigen en verzekeraars komen kijken of er in die panden gewerkt kan worden. Andere bedrijven met kapotte daken en ramen hebben forse waterschade, want het heeft na de windhoos langdurig geregend.

Uitleg

Ook op andere plaatsen in het land zijn zondagmiddag windhozen waargenomen, liet een woordvoerder van weerbureau Weeronline weten. ‘De meldingen kwamen vooral uit Gelderland, omgeving Arnhem en verderop in Maurik. Maar daar waren de hozen veel minder sterk’, aldus de zegsman. Volgens hem is de windhoos die in Wijk bij Duurstede toesloeg vrij bijzonder voor Nederland. ‘Er komen wel vaker hozen voor, maar met zoveel kracht en schade is zeldzaam. Het was echt een tornado’.De tornado ontstond in een actieve buienlijn die urenlang over het midden van het land trok. Deze buien gingen gepaard met hagel en onweer. Boven Zuid-Holland ontwikkelde zich rond 14.00 uur in de buienlijn een zogenaamde supercel. Dit type buien heeft een eigen circulatie met afwijkende windsnelheden en windrichtingen in de boven- en onderlaag. Hierdoor kan zich een tornado vormen.

Windhoos Arnhem

Dit is de zwakkere Arnhemse windhoos. Deze heeft vrijwel geen schade veroorzaakt, maar heeft wel mooie plaatjes opgeleverd. Credit: Via YouTube.

Rond 15.00 uur ontstond een dergelijke wervelwind in de buurt van Everdingen die als een trechtervormige slurf onder de onweerswolken zichtbaar was. De tornado trok met de buien mee en veroorzaakte kort daarna flinke schade in Wijk bij Duurstede. Gelet op de schade is het vrijwel zeker om een tornado in de categorie F1 gegaan. In deze categorie komen maximale windsnelheden voor tot 178 km per uur. Later in de middag is er ook in de omgeving van Arnhem een tornado gezien. Deze wervelwind deed zich voor onder een bui die ontstond kort achter de eerste supercel.Bij de analyse op de schade van gisteren kan het niet anders dan dat windsnelheden van 150 km per uur werden gehaald. Gedurende ongeveer tien seconden is mogelijk de 180 km/u gehaald, oftewel van categorie F2. Het is in deze tien seconden dat de meeste schade veroorzaakt is. Overigens is het om een zogenaamde rope tornado (“touwhoos”) gegaan – een dunne en langgerekte hoos. Die zien er een beetje lullig uit, maar kunnen wel degelijk flinke windsnelheden bereiken.

windhoos trekt nederrijk over

Tornado trekt de Nederrijn over

Video’s

Op deze video, gemaakt door Telegraaf TV, wordt ondermeer ingegaan op de nasleep van de tornado van gisteren. Zoals gezegd zijn ook elders windhozen gevormd. Op deze video, ook van Telegraaf TV,  is een fotogeniek exemplaar zichtbaar dat heeft huisgehouden in de bossen rond Rheden.
Bronnen: ANP, Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Weer Online, Wikipedia, RTL Nieuws

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.