6 december 2023

Geostationaire satellieten in beeld

Startrails Grand Champ

Begin oktober waren we met een groep Huygensleden een week in de Provence om daar een week van de sterrenhemel te genieten. Deze foto met stersporen is daar genomen vanaf het balkon van Grand Champ. Nou ja, het is niet

Share

Comments

  1. Leuk, die geostationaire satellieten, die dus stil boven je hoofd hangen. Mocht je zo’n satelliet in je beeldveld hebben en je hebt je volgmotor uit staan dan blijft zo’n satelliet continue in beeld, terwijl de sterren er omheen telkens opschuiven.

  2. met een cad-cam ofzo opmeet-programmaatje kun je min of meer de afstand van de ster bepalen.
    hoe korter het streepje hoe verder weg.

    • Nee, de afstand tot een ster kan je niet bepalen door de lengte van dat streepje te meten. De strepen worden veroorzaakt door de dagelijkse beweging van de sterren aan de hemel, die op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door de rotatie van de aarde, één maal per 24 uur. De sterren draaien schijnbaar om de Poolster – waar onze aardas heen wijst – en daarom zijn de strepen korter naarmate de sterren dichter bij de Poolster staan en langer naarmate ze dichter bij de hemelequator staan, met de afstand heeft het niets te maken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d