27 september 2023

Goedkoop onderzoek levert belangrijke inzichten in donkere materie

witte dwerg

Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van witte dwergsterren om het bestaan van massieve fotonen voor een groot deel te weerleggen. Witte dwergen vormen het eindstadium van sterren zoals de zon. Ze doen niet langer aan fusie, maar stralen nog wel door restwarmte. Hoewel witte dwergen heel langzaam afkoelen, kan de mate van afkoeling wel degelijk gemeten worden. De aanwezigheid van een extra vorm van energie zou een verstorende invloed moeten hebben op de mate van afkoeling.

De wetenschappers hebben vooral gekeken naar de eventuele aanwezigheid van massieve (of “donkere”) fotonen – broertjes van de normale massaloze fotonen. Massieve fotonen zijn hypothetische deeltjes die een onderdeel kunnen vormen van donkere materie. Daarnaast vormen ze de overbrengers van een donkere variant van elektromagnetisme. Helaas hebben massieve fotonen, in tegenstelling tot normale fotonen, slechts een beperkt bereik. Als gevolg hiervan kunnen ze niet rechtstreeks gedetecteerd worden.

Heavy Photon Search

Donkere fotonen vormen

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: