23 september 2018

Een interactieve 3D-tour van komeet ISON’s tocht door het zonnestelsel

komeet-ison

Komeet ISON bereikt op 28 november a.s. z’n perihelium, de korte afstand tot de zon, waarbij de komeet slechts 1,1 miljoen km boven het oppervlak van de zon zal scheren. De komeet wordt steeds helderder – hij is nu al met een helderheid van +8m in verrekijkers en telescopen te zien – en kort voor maar vooral na het perihelium zou de komeet goed zichtbaar kunnen worden, mits hij het perihelium overleeft. Ik kwam deze prachtige interactieve 3D-tour tegen van de vlucht van komeet ISON door de binnenste regionen van het zonnestelsel – met de knoppen linksboven zijn verschillende varianten van de tour mogelijk:


Tip kwam via Marieke Baan op Facebook! Marieke, thanx!

Reacties

 1. Nou, ook toevallig! Ik heb zojuist een simulatiefilmpje (Stellarium) van ISON op YouTube geplaatst waarin je kunt zien waar en wanneer ISON langskomt (december/januari) Ik heb in een kadertje het beeldmateriaal van de ISON opnames van Paul Bakker verwerkt (met bronvermelding). Ook bij het desbetreffende artikel (astrovacance-grandchamps-komeet-ison-bewegend-en-al-in-kleur/) op Astroblogs een reactie geplaatst met de link naar het filmpje maar het zal wel weer in “de wacht ” staan. Ik hoop dat het Paul’s goedkeuring heeft ;P

 2. Ik deed vanmiddag nog een leuke ontdekking dankzij die site:

  Op 16 december is de afstand tussen aarde en ison 77 miljoen km. De afstand tussen venus en ison is ook 77 miljoen km.
  Staat op grenswetenschap:
  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9822#412220

 3. Ja wel grappig. De afstand Tussen de Aarde en de komeet ISON is op 16 december precies gelijk aan de afstand tussen de planeet Venus en ISON, namelijk 77 miljoen kilometer/0.51 AU. Het drietal vormt dan een mooie gelijkbenige driehoek. Niks hocus pocus hoor, hoofdstuk toeval. 🙂 Bedankt voor de link.

  • Ik kreeg een melding van spam, dit terwijl ik geen spammer ben.

   Komt bij dat ik berekend heb dat de eind/begin datum van de Maya kalenders niet op 28-11-2011 of 21-12-2012 viel, maar op 16-12-2013/ Lange telling: 13.0.1.0.0. Tzolkin: 13 ahau Haab: 18 mac. Ik kom op deze datum door het 0 jaar niet mee te rekenen, we beginnen immers ook met gewoon tellen vanaf 1.

   Idd geen hokus pokus, maar wel leuk toeval.

 4. Ja, je bericht was door Akismet – de plugin die ik gebruik – als spam gelabeld. Geen idee waarom, maar ik heb ‘m er gelukkig weer uit kunnen vissen. Eh… bij Mayakalenders krijg ik allemaal kriebels. 🙂

 5. Hebben jullie de nieuwste foto`s al gezien geweldig wat mooi,zij heeft nu drie staarten en heeft gisteren een uitbarsting gehad,ben reuze benieuwd wanneer hij te zien is met het blote oog.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.