21 januari 2020

Olympische fakkel meegenomen tijdens ruimtewandeling

fakkel

Voor het eerst is de olympische fakkel meegenomen tijdens een ruimtewandeling[1]. Vandaag hadden de Russische astronauten eh… sorry kosmonauten Oleg Kotov en Sergey Ryazanskiy zo’n EVA – extravehicular activity, zoals het in vaktaal heet – en ze hadden de olympische fakkel meegenomen. Uiteraard was er geen vuur, want in de ruimte is geen zuurstof en zonder zuurstof is vuur niet mogelijk. Het olympische vuur is thuis gelaten, d.w.z. op aarde, want uit veiligheidsoverwegingen mag er ook binnen het ISS geen vuur zijn. De fakkel werd afgelopen donderdag meegenomen naar het ISS door de drie nieuwe astronauten

  1. De fakkel – zonder vuur – is twee keer eerder meegenomen met een ruimtevaartuig, in 1996 en in 2000, voorafgaand aan de zomerspelen van Atlantis resp. Sydney. Maar het is vandaag voor het eerst dat de olympische fakkel echt in de ruimte is geweest, tijdens een ruimtewandeling. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.