23 februari 2024

‘Re-entry’ van de Europese GOCE satelliet zal vanavond zijn en niet boven Europa [UPDATE]

goce

Credit: ESA

Er wordt druk gespeculeerd over de vraag wanneer de Europese GOCE satelliet de atmosfeer van de aarde zal binnendringen en waar op aarde dat zal gebeuren. De vraag is relevant omdat het niet alleen een mooi schouwspel zal opleveren van het verbranden van de 1 ton wegende satelliet, maar ook omdat de mogelijkheid bestaat dat 20% van GOCE de helse reis door de atmosfeer overleeft en in delen terecht komt op aarde. Gisteren was de voorspelling dat GOCE in de nacht van zondag op maandag (10 > 11 november) z’n ‘re-entry’ zal meemaken, zoals het binnendringen in de atmosfeer wordt genoemd. De laatste melding van de ESA is dat GOCE waarschijnlijk vanavond tussen 19.30 en vannacht 01.00 uur Nederlandse tijd zijn re-entry zal hebben, aardig in overeenstemming met de voorspelling die Marco Langbroek gisteren gaf, namelijk 20.20 uur ± 11,3 uur Nederlandse tijd. Over de locatie op aarde waarboven de re-entry zal plaatsvinden zegt de ESA:

The most probable impact ground swath largely runs over ocean and polar regions. With a very high probability, a re-entry over Europe can be excluded.

Dus over vallende brokstukken hoeven we ons hier geen zorgen te maken! Hier kan je zien waar GOCE zich momenteel bevindt, waarbij wel opgemerkt dat er een onzekerheid in deze weergave van enkele uren is. Real-time is het dus niet. Bron: ESA + Sattrackcam. [Update 21.46 uur] De laatste melding van de ESA is dat GOCE om 20.50 uur Nederlandse tijd nog is waargenomen vanuit Antarctica’s Troll station. De temperatuur van de boordcomputer en batterij van GOCE waren 54 ºC. De voorspelling voor de re-entry van GOCE is nu tussen 22.30 en 0.30 uur Nederlandse tijd. Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*