24 september 2023

Satelliet GOCE vannacht vergaan in de atmosfeer [UPDATE]

GOCE_FINAL_11NOV2013

Credit: Marco Langbroek.

Om 01.00 uur vannacht Nederlandse tijd is de Europese satelliet GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) in de atmosfeer van de aarde terechtgekomen en kort daarna verbrand – volgens USSTRATCOM om 01.16 uur Nederlandse tijd bij 56° Z en 60° W. Dat gebeurde boven de Weddell Zee, iets ten oosten van het Antarctisch Schiereiland, kort voordat GOCE over de Falkland eilanden zou vliegen. Hierboven zie je de plek waar GOCE in de atmosfeer is verbrand. Het is nog niet bekend of er brokstukken van GOCE op aarde zijn terechtgekomen. Van tevoren was becijferd dat hooguit 20% van de 1000 kilogram wegende satelliet de hoge temperaturen zou kunnen doorstaan die met de terugkeer in de dampkring gepaard gaan.

GOCE

Credit: ESA /AOES Medialab

GOCE, gelanceerd in 2009, onderzocht onder meer het zwaartekrachtveld rondom de aarde. De satelliet was in oktober zonder brandstof komen te zitten, noodzakelijk om hem in de juiste baan om de aarde te houden. Het is de eerste ESA-missie in meer dan 25 jaar die een ongecontroleerde terugkeer in de dampkring heeft gemaakt. De door GOCE in kaart gebrachte zwaartekracht is ‘m uiteindelijk fataal geworden. Bron: ESA + Sattrackcam. [Update 21.10 uur] Marco Langbroek uit Leiden komt met de melding dat waarnemers in het oosten van de Falklandeilanden de GOCE satelliet brandend zouden hebben waargenomen om 01.20 uur Nederlandse tijd. Hier de Tweet van Bill Chater daarover, inclusief foto.

Als deze waarneming klopt dan is GOCE dus niet boven de Weddell Zee vergaan, maar verder richting Zuid-Amerika. De ESA heeft gezegd dat de waarneming vermoedelijk inderdaad van GOCE is geweest. Bron: Sattrackcam.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: