6 juni 2023

Cassini kiekt Venus, Aarde, Maan, Mars én Saturnus op één foto

PIA17172

credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

Het is echt ongelofelijk, maar op op 19 juli 2013 is de sonde Cassini er – zoals was aangekondigd – in geslaagd om op één foto Venus, Aarde, onze Maan, Mars en Saturnus te krijgen – oh ja en niet te vergeten nog zeven manen van Saturnus plus diens ringen. Een fantastische prestatie, nietwaar? Hierboven de 9000 x 3500 😯 pixels versie zonder labels, hieronder de gelabelde versie met dezelfde afmeting.

IDL TIFF file

credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

De full resolutie tif-versie is hier te downloaden, 94,53 Mb groot. Op het moment van de foto bevond Cassini zich in de schaduw van Saturnus, er 651.591 km van verwijderd, dus de zon bevond zich pal achter de planeet. In vier uur tijd wist Cassini met z’n wide-angle en narrow-angle camera’s 323 foto’s te maken en daarvan zijn er 144 gebruikt om deze adembenemende mozaïek te maken. Hieronder nog een gelabelde versie, maar dan met de namen van de zeven manen erbij plus nog enkele bijzonderheden in de ringen.

PIA17172_fig3

credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

De vele megabytes van deze foto’s vragen best wat bandbreedte als iedereen die gaat bekijken en downloaden, dus als de servers van Antagonist weer overbelast raken dan weten we nu in ieder geval waardoor dat komt. Maar het is het waard. 😀 Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Wat een prachtfoto zeg!! Leuk en informatief met de labels erbij 🙂

  2. Dit geen kiek, eerder een overweldigende confrontatie. Een enorme stap voorwaarts…..kan ons bescheiden maken!

  3. Da’s ook precies wat Carl Sagan bij de allereerste versie van de ‘pale blue dot’ aarde – toen gemaakt door de Voyager – voor ogen had: laten zien hoe nietig we eigenlijk zijn in die enorme kosmos en dat we ons daarmee wat bescheidener moeten opstellen.

  4. Donald van Zonneveld zegt

    Fabuleus,…zelfs als het geen echte foto zou zijn 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: