Site pictogram Astroblogs

Komeet ISON is nu met het blote oog zichtbaar!

Komeet ISON (Credit and copyright: Damian Peach)

Komeet ISON (Credit and copyright: Damian Peach)

De laatste berichten zijn dat komeet C/2012 S1 ISON op vrijdag 15 november van magnitude +4,8 was en daarmee zichtbaar is voor het blote oog! Bedenk wel dat je in een donkere omgeving moet kijken, omdat die helderheid over een groter gebiedje verspreid is. Gebruik een verrekijker om er zeker van te zijn dat je ‘m wilt zien. Op de foto van de komeet, welke gisteren gemaakt is door Damian Peach, zie je dat er verschillende ‘streamers’ in de 8 miljoen km lange staart van de komeet zijn verschenen. ISON is samen met z’n collega komeet Encke inmiddels al gespot door de Messenger sonde, die om Mercurius draait:

Nov14_2013_messenger

© NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington/Southwest Research Institute)

De helderheid van de komeet wordt wereldwijd scherp in de gaten gehouden en op diverse sites zijn grafieken te zien van de helderheid, zoals deze van Bruce Gary, waarbij het om die groene lijn gaat. Je ziet de laatste dagen een scherpe toename van de helderheid. Op 28 november a.s. beleeft komeet ISON z’n perihelium, waarbij ‘ie op een afstand van 1,2 miljoen km langs de zon zal vliegen.

Nov14 model

Credit: Aerith.net

Zoals ik eerder schreef is komeet ISON ’s morgens vroeg te zien, laag in het oosten, boven de ster Spica van het sterrenbeeld Maagd. Het kon uiteraard niet uitblijven, maar inmiddels zijn er ook de nodige apps verschenen, die je precies vertellen waar komeet ISON aan de hemel staat, zowel voor de Ipad en Iphone, als voor Android, dus met alle inmiddels gepubliceerde zoekkaartjes en apps moet het niet moeilijk zijn ‘m te vinden. :bron: Bron: Universe Today + Bruce Gary.net + Aerith.net + Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten