Site pictogram Astroblogs

Vanavond is het maximum van de Leoniden

leonide 2012

Een Leonide-vuurbal uit 2012. Credit: Navicore/Wikipedia

De jaarlijkse Leoniden bereiken vanavond hun maximum! Daar hebben we natuurlijk geen zak aan, aangezien het weer niet bepaald meewerkt. Bovendien: stel dat de weergoden een wonder in petto hebben, dan zal de volle maan roet in het eten gooien. Maar laten we positief blijven – de Leoniden zullen nog een aantal dagen zichtbaar blijven.

De Leoniden zijn een meteorenzwerm die jaarlijks op 16 en 17 november hun maximum bereiken. Dit jaar vallen ze ongetwijfeld tegen: dankzij de maan kunnen we alleen de helderste exemplaren waarnemen. Mensen die momenteel tegen in kraakheldere hemel aankijken, mogen er zo’n 10 per uur verwachten. Mensen die op het zuidelijke halfrond wonen hebben extra pech, voor hun zal het sterrenbeeld Leeuw (waar de Leoniden vandaan lijken te komen) op een ongunstige plaats staan.

De Leoniden bestaan uit puinmateriaal van de komeet Tempel-Tuttle, die iedere 33 jaar rond de zon draait. Dat betekent dat de Leoniden eens in de 33 jaar extra actief zullen zijn. De laatste keer dat de Leoniden hun ultra-maximum bereikt hebben, was in 2001. Destijds waren honderden vallende sterren per uur zichtbaar. De volgende keer zal in 2034 zijn, dus we zullen voorlopig nog even geduld moeten hebben voordat de Leoniden weer een spectaculair schouwspel gaan worden.

Wel je persee Leoniden zien dit jaar? Bezoek dan deze speciale webcast van NASA.

Hieronder volgt een infografiek over meteoren en vallende sterren:

Meteors infographic

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: SPACE.com

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten