3 december 2023

Hoe zou een bemande missie naar Phobos eruit kunnen zien?

Geprojecteerde tijdlijn van het MARS-X project

Geprojecteerde tijdlijn van het MARS-X project

Studenten aan de International Space University hebben een conceptplan ontwikkeld voor een ingewikkelde missie naar de Marsmaan Phobos. Deze (zeer theoretische) MARS-X missie is afhankelijk van technologische ontwikkelingen in het tijdvak 2018-2022. Eerst zal een armada van rovers en satellieten naar Mars gestuurd worden, die de astronauten zullen assisteren bij hun werkzaamheden.

In 2023 en 2024 zal het ruimtevaartuig gebouwd worden in een omloopbaan rond de aarde, waarna de astronauten eind 2024 op weg zullen gaan. Vervolgens zal de route naar Phobos zo’n acht maanden in beslag nemen. Eenmaal aangekomen zal de totale missie zo’n 495 dagen in beslag nemen, waarna de astronauten vijf maanden later weer op aarde terugkeren.

Mars-X infographic

Infographic van de missie. Klik voor een grotere versie.

 

Ingenieurs van NASA vinden het studentenconcept een interessant plan. “De kans dat het werkelijk wordt uitgevoerd is klein, maar het kan wel gebruikt worden als opstapje naar een werkelijke Marsmissie, zonder de extra risico’s die een directe landing op Mars met zich meedragen.”

De Mars Exploration Vehicle (zoals het astronautenvaartuig genoemd zal worden) zal gebruik maken van nucleaire voortstuwing en vloeibare waterstof. Het jaartal 2024 is ook belangrijk: het is dan een zonnemaximum, waardoor minder straling van buiten het zonnestelsel kan binnendringen. De bemanning zal beschermd worden tegen zonnevlammen door middel van een omhulsel van polyethyleen van hoge dichtheid. Daarnaast zal het ruimteschip een speciale kamer bevatten die omringd wordt door 50 centimeter water, waarin de bemanning dekking kan zoeken tegen zonnestormen.

Het woongedeelte zal per minuut zo’n 4,4 keer ronddraaien, waardoor kunstmatige zwaartekracht kan worden opgewekt. Niet zoveel als op aarde, maar volgens de studenten zal een zwaartekracht van 0,3 G mogelijk moeten zijn – vergelijkbaar met de zwaartekracht op

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: