Planetoïden zijn ideaal voor ruimtebases

planetoide_basis

Voorstelling van een ruimtebasis op een planetoïde Credit: NASA

Planetoïden – ook wel asteroïden genoemd – kunnen prima worden gebruikt als locatie voor het bouwen van ruimtebases. De ontwikkeling daarvan is een van de meest veelbelovende onderdelen van de ruimtevaart, stelt de Russische wetenschapper Sergej Antonenko van het Chroenitsjev Centrum voor Ruimteonderzoek en -productie, deze week op de Technoprom-2013 conferentie in Novosibirsk. Dat meldden Russische media. “Planetoïden met een ellipsvormige baan vliegen naar Jupiter en Mars. Ze kunnen daarom worden gebruikt als vervoermiddel en als ruimtebasis”, aldus Antonenko. Planetoïden vliegen dicht langs de aarde, waardoor ze makkelijker te bereiken zijn dan de maan. Volgens Andrej Degermendzji van het Instituut voor Biofysica kunnen op planetoïden ecosystemen worden opgezet en kan er zwaartekracht worden gemaakt door het gesteente rond te laten draaien. De Russische ruimtedeskundigen vrezen dat Amerikaanse ruimtevaartorganisaties de planetoïden ‘ontmantelen’ door ze te gebruiken voor grondstofwinning. De tip voor deze blog kwam van lezer Gert. Bedankt daarvoor, Gert! Bron: KPN Vandaag.

2 gedachten over “Planetoïden zijn ideaal voor ruimtebases

  1. Zwaartekracht door het gesteente rond te laten draaien??
    Dan zal de planetoïde moeten worden gekoppeld aan een andere bijna even zware (met een ’tether’) en vervolgens moet het systeem om hun gezamenlijke zwaartepunt aan het draaien worden gebracht.

    • Ja, dat is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan, het kunstmatig verhogen van de zwaartekracht. Ik denk dat verwezen wordt naar de talloze voorstellen die gedaan zijn om potentieel gevaarlijke planetoïden – gevaarlijk voor de aarde – uit hun baan te doen raken. Wellicht dat sommige van die voorstellen gebruikt kunnen worden om een planetoïde te doen roteren. Dat idee van die tether-connectie met een ander lichaam is ook al een poosje in zwang, geloof ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.