3 juni 2023

Hubble maakt spectaculaire foto van kosmische antennes

Antennae 2013 groot

Credit: Hubble/European Space Agency

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een nieuwe opname gemaakt van de Antenne-stelsels, twee sterrenstelsels die druk bezig zijn om samen te smelten. De Hubble heeft dit tweetal twee keer eerder in beeld gebracht, in 1997 en 2006. Iedere opname is beter dan de vorige, aangezien de Hubble een aantal keer is geupgrade (de laatste keer in 2009). De nieuwe opname is dan ook de meest gedetailleerde foto die ooit is gemaakt van de Antenne-stelsels.

De Antenne-stelsels, ook bekend als NGC 4038 en NGC 4039, zijn al honderden miljoenen jaren lang verwikkelt in een dodendans. Beide stelsels waren ooit normale spiraalstelsels zoals de Melkweg, maar zijn compleet aan stukken gescheurd door de titanenstrijd. Door de getijdenkrachten die beide stelsels op elkaar uitoefenen, zijn een groot aantal sterren (en gaswolken) in lange slierten de intergalactische ruimte in geschoten. Hierbij worden lange getijdenstaarten gevormd die doen denken aan antennes.

Deze nieuwe foto van de Antenne-stelsels laat een chaotisch kleurenpalet zien van roze en rode gaswolken en blauwe stervormingsgebieden. Sommige hiervan worden aan het oog onttrokken door uitgestrekte banden van koel stof. De stervorming in beide stelsels is dusdanig hoog, dat de Antenne-stelsels een zogenaamde starburst meemaken, waarbij vrijwel alle beschikbare gas wordt omgezet in sterren. Dit kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan en over een miljard jaar zal het gas zijn uitgeput. De Antenne-stelsels zullen dan tot rust komen tot een enkel elliptisch- of lensvormig sterrenstelsel. Tegen die tijd zullen de beide supermassieve zwarte gaten van het tweetal ook zijn samengesmolten.

Foto niet gedetailleerd genoeg? Download ‘m dan hier in volledige resolutie!

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: