25 september 2018

Nederlandse supertelescoop LOFAR vindt eerste pulsars

Links op de afbeelding de centrale LOFAR-antennestations. Rechts op de afbeelding de gepiekte radiosignalen van de twee ontdekte pulsars. Credit: LOFAR Pulsar Working Group

Links op de afbeelding de centrale LOFAR-antennestations. Rechts op de afbeelding de gepiekte radiosignalen van de twee ontdekte pulsars. Credit: LOFAR Pulsar Working Group

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR heeft twee nieuwe pulsars ontdekt. Pulsars zijn snel rond hun as tollende neutronensterren, de overblijfselen van zware sterren die in een supernova-explosie aan het eind van hun leven zijn gekomen. De ontdekking van de zwakke, maar snel flitsende radiobronnen is gedaan tijdens de eerste ‘opwarmrondes’ van de zoektocht naar nieuwe pulsars met LOFAR. Het resultaat wordt beschreven in het proefschrift dat astronoom Thijs Coenen op 20 november verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam.

De Internationale LOFAR Telescoop (ILT), ontworpen en gebouwd door ASTRON, is een radiotelescoop in het noordoosten van Nederland die uitwaaiert over andere Europese landen. De telescoop bestaat uit een netwerk van duizenden kleine antennes, die zijn gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. De hoge gevoeligheid van de softwaretelescoop maakt hem bij uitstek geschikt voor dit type onderzoek, uitgevoerd door een internationaal pulsar-team onder leiding van Jason Hessels (ASTRON/UvA) en Ben Stappers (U. Manchester). De vondst van de pulsars, al zo vroeg binnen de survey, bewijst de kracht van LOFAR, en

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.