23 februari 2024

‘Zachte kortsluiting’ opgetreden bij Marsrover Curiosity

Een 'zachte kortsluiting' bij Marsrover Curiosity

Een ‘zachte kortsluiting’ bij Marsrover Curiosity. Credit: 
NASA/JPL-Caltech/MSSS

Technici zijn bezig om te kijken wat er precies met het elektrische systeem van Marsrover Curiosity aan de hand is. Afgelopen zondag 17 november bemerkte men opeens een verandering in het voltage van Curiosity, iets wat men een ‘zachte kortsluiting‘ (Engels: soft short) heeft genoemd. Men denkt dat er ergens in de Marsrover iets is wat stroom lekt omdat het gedeeltelijk stroom geleid. Het is zeker geen ‘harde kortsluiting’ wat je krijgt als je bijvoorbeeld twee elektriciteitsdraden tegen elkaar duwt. Normaal draait de Curiosity op 11 volt, maar zondag zakte dat niveau plotseling naar 4 volt. Het is niet de eerste keer dat zo’n zachte kortsluiting plaatsvindt, want op de landingsdag – de gedenkwaardige 6e augustus 2012 – vond er ook eentje plaats, die te maken had met de geplande explosies die tijdens de landing plaatsvonden. Het voltage zakte daardoor van de oorspronkelijke 16 volt naar 11 volt, maar daar heeft de Marsrover altijd prima mee kunnen werken. Zolang het onderzoek aan het elektrische systeem van de Curiosity voortduurt zijn de wetenschappelijke activiteiten even stopgezet. Men denkt enkele dagen nodig te hebben om het probleem te verhelpen. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. op bijgaande foto staat Curiosity op een uitgedroogde en van van vele krimpscheuren voorziene dunne sedimentslaag, links en rechtsboven zie je hele pakketten losge-woeld//getrokken liggen.
  als Curiosity dit niet heeft gedaan wat en wanneer dan wel ??

  • Die foto dateert van lang geleden, gemaakt op 3 februari 2013, dus ver voordat dit gebeurde. Het is meer een illustratieve foto van de Curiosity. En wat die losgewoelde stukken Marsgrond betreft: dat heeft Curiosity niet gedaan, dat zijn de omstandigheden op Mars zelf die dit hebben veroorzaakt.

 2. dat het een zomaar gelegenheidsfoto is had ik ook wel verwacht, maarruh wie maakt ‘m dan.
  als ik de schaduwen, zeer sterk vergroot, van het landschap met die van Curiosity vergelijk lijkt alles te kloppen en is het geen samengestelde//compositie (rotatie-camera) afbeelding.
  heeft Curiosity een camera die even apart gezet kan worden ?

  en vwb de omstandigheden op Mars, om zulke plakkaten uit het omringend substraat los te maken moeten er toch regelmatig flinke bevingen//gestage winden en of overstromingen zijn.

 3. Curiosity heeft ‘m helemaal zelf gemaakt. Nee, een aparte fotograaf was te duur om naar Mars te sturen. 😉 Hieronder een video, waarin je ziet hoe Curiosity dit geflikt heeft:

  • Wel een gedoe dat gedraai voor een selfie. Dan is de technologie op cameragebied van het hedendaagse mobieltje (camera weerskanten) verder. Komt ineens de gedachte bij me op hoe wonderbaarlijk het was om in 1969 middels die oude “rekenmachines” een raket met astronauten naar de maan te sturen 😉

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Ja, grappig hè? Als kind vond ik het destijds de normaalste zaak van de wereld dat er mensen op de maan rondliepen. Pas later is het tot mij doorgedrongen wat een huzarenstukje dit eigenlijk was, gezien de stand van de techniek destijds!

 4. ja mooi filmpje, bedankt.
  en het is inderdaad van de bijgesloten foto.

Speak Your Mind

*