25 mei 2024

Dááág komeet ISON, hopelijk tot later!

 Komeet ISON door Juan Carlos Casado op 21 november 2013 @ Teide Observatory, Tenerife

Komeet ISON door Juan Carlos Casado op 21 november 2013 @ Teide Observatory, Tenerife

Komeet ISON nadert de zon met rasse schreden, voor zover kometen rasse schreden kunnen maken. Aanstaande donderdag 28 november beleeft ‘ie z’n perihelium, waarbij de komeetkern slechts 1,2 miljoen km langs het oppervlak van de zon zal scheren. Dat betekent dat de komeet, die afgelopen tijd ’s ochtend voor dageraad aan de oostelijke hemel te zien was, te dicht bij de zon is gekomen om nog zonder risico waar te nemen. Zo’n periheliumpassage is voor een uit ijs en rotsen bestaande komeetkern behoorlijk riskant en het resultaat van het ‘koken’ van een komeet kan zijn dat ‘ie uiteenvalt. Mocht komeet ISON het perihelium overleven, dan kunnen we begin december – pakweg vanaf Sinterklaas – een mooi schouwspel aan de westelijke avondhemel meemaken. De laatste ogenblikken van komeet ISON voordat ‘ie de verlichte omgeving van de zon indook zijn vastgelegd vanuit het Teide Observatorium op Tenerife op de Canarische Eilanden, resulterend in onderstaande mooi timelapse video. Tijd om even gedag te zeggen tegen komeet ISON en hopelijk dat ‘ie begin december weer tevoorschijn komt!

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Henri van de Vorst zegt

    Leuke en leerzame informatie

  2. In DWDD hebben ze het nu over komeet ISON en die zou morgenochtend te zien zijn. Toch een beetje ander verhaal toch? Wat is het nou?

    • Monique, zoals je inmiddels gemerkt hebt heeft Vincent Icke een nogal grote blunder begaan door op te roepen naar de komeet te gaan kijken, want dan kan morgen echt niet. Pas ergens volgende week als de afstand tot de zon groter is geworden kunnen we ‘m aan de westelijke avondhemel na zonsondergang verwachten. M’n waarschuwingstweet hierover heeft al aardig wat retweets gekregen:

  3. Kees van Baaren zegt

    Zag na 5 seconden in de linkerbovenhoek van R naar L een flitsje. Bij stil zetten de vorm van een komeetje. Wat kan dat zijn?

Speak Your Mind

*