23 september 2018

Stofring bij Venus ontdekt

Venus Terminator

Er is geen goed plaatje beschikbaar bij dit nieuwsbericht, vandaar deze archieffoto van Venus.

Astronomen hebben een enorme, diffuse stofring ontdekt nabij de omloopbaan van Venus. De stofring strekt zich uit over een afstand van 220 miljoen kilometer, hoewel het slechts tien procent dichter is dan het “achtergrondstof” waarmee het zonnestelsel gevuld wordt. Een vergelijkbare ring is 20 jaar geleden bij de aarde ontdekt. De stofring is ontdekt door de twee STEREO-ruimtesondes, die eigenlijk bedoeld zijn om de zon in te gaten te houden. Aangezien in de jaren ’70 door de Russen al aanwijzingen zijn gevonden voor het bestaan van zo’n stofring, hebben een aantal onderzoekers besloten om STEREO te gebruiken om het bestaan van deze stofring te bevestigen. Dit bleek inderdaad het geval te zijn! Hoewel dergelijke stofringen waarschijnlijk langdurige structuren zijn, zijn de individuele stofdeeltjes zelf geen lang leven beschoren. Na zo’n 100.000 jaar wordt het stof

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.