24 juli 2024

‘Swarm-trio’ succesvol gelanceerd

swarm

Credit: ESA

De drie satellieten van ESA’s Swarm-project zijn vrijdag succesvol in een baan om de aardpolen gebracht door een Russisch Rockot-lanceervoertuig. Het drietal zal vier jaar lang het aardmagnetisch veld in de gaten houden. De Swarm-satellieten zullen ons ongekende, nieuwe inzichten geven in de complexe werking van het aardmagnetische veld. Dat ‘krachtveld’ beschermt onze biosfeer tegen geladen deeltjes en kosmische straling uit de ruimte. Met de nauwkeurige metingen die het trio uitvoert wordt getracht een verklaring te vinden voor het feit dat het magnetisch veld afneemt in sterkte. Daarnaast hopen wetenschappers meer te leren over de invloed die deze verzwakking heeft op het gebied van klimaatverandering. Hieronder een video van de nogal mistige lancering.

Succesvolle lancering

De Russische Rockot (een omgebouwde militaire raket) met de drie Swarm-satellieten aan boord, begon op vrijdag 22 november om 13.02 uur op de Plesetsk-ruimtehaven aan zijn reis naar de ruimte. 91 minuten na de lancering liet de bovenste trap van het voertuig de drie satellieten op een hoogte van 490 kilometer los in hun polaire baan om de aarde. Enige minuten later legden de Zweedse en Noorse grondstations Kiruna en Svalbard contact met het drietal, geheel volgens plan. Alle drie de satellieten worden bestuurd door teams van ESA. Deze teams zijn gelokaliseerd in het European Space Operation Centre in het Duitse Darmstadt. In de uren na de lancering klapten de satellieten hun speciale robotarmen uit. Deze robotarmen zijn voorzien van allerlei meetapparaten die gebruikt zullen worden tijdens de missie.

Kennisgat dichten

Het magnetisch veld van de aarde

Het magnetisch veld van de aarde. Credit: ESA/ATG Medialab

De komende drie maanden neemt ESA de tijd om de wetenschappelijke ladingen aan boord van Swarm te verifiëren. Vervolgens worden de drie satellieten naar hun uiteindelijke baan om de aarde gestuurd en kan het meetwerk beginnen. Twee van de satellieten zullen zij aan zij (met een tussenliggende afstand van slechts 150 kilometer) in een 460 kilometer hoge baan om de evenaar gaan vliegen. De derde satelliet neemt een hogere baan in en draait vanaf dat moment op een hoogte van 530 kilometer rondjes om de aarde. “Swarm staat op het punt om een gat in onze kennis van de aarde te dichten”, aldus Volker Liebig, directeur van ESA’s aardobservatieafdeling. “Het project zorgt ervoor dat we meer begrip zullen ontwikkelen over het schild dat ons beschermt tegen deeltjes en straling die afkomstig zijn van de zon.” Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*