Site pictogram Astroblogs

Valt komeet ISON uiteen of is ‘ie al uiteengevallen?

STEREO_h1A

Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC

Komeet C/2012 S1 ISON is nu bezig aan z’n rondje om de zon – overmorgen 28 november is het perihelium en passeert de uit ijs en steen bestaande komeet de loeihete zon op slechts 1,2 miljoen kilometer. Al maanden vragen sterrenkundigen zich af of komeet ISON het perihelium zal overleven en nu al zijn er berichten die er op wijzen dat de komeet mogelijk aan het uiteenvallen is of mogelijk al uiteengevallen is. Enkele aanwijzingen:

  • Onderzoekers van CalTech hebben gebruikmakend van de IRAM millimeter telescoop in Spanje gemerkt dat de hoeveelheid moleculaire emissielijnen in het spectrum van komeet ISON tussen 21 en 25 november in twintigvoud is gedaald. Het gaat met name om HCN.
  • Onderzoekers van het TRAPPIST team hebben waargenomen dat de stofproductie van komeet ISON afgelopen dagen met een factor drie is afgenomen.
  • Metingen van het CARA-team suggereren een zogenaamde ‘nucleaire erosie’ van de komeetkern.
  • Komeetspecialist Terry Lovejoy heeft sterke niet-gravitationele krachten bij komeet ISON waargenomen, die wijzen op uiteenvallen van de komeet.

Aan de andere kant zijn er ook weer aanwijzingen dat komeet ISON nog steeds heel is en ook zo oogt, zoals blijkt uit foto’s gemaakt met de STEREO-satelliet. Eentje daarvan zie je hierboven, gemaakt op 25 november met de HI-1A camera. Let op: je ziet op de foto de coma van de komeet, niet de kern zelf. Hieronder een bewegend gif-plaatje van STEREO van zowel komeet Encke als ISON, eveneens door STEREO met de HI-1A gemaakt.

comet20131125-640

Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC

Vandaag zal de komeet ook in het beeldveld van NASA’s SOHO satelliet komen en dan weten we wellicht meer van de status van komeet ISON. Bron: Astroblogger + Bad Astronomy + NASA/JPL.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten