21 juni 2024

Zijn er meer sterren in het universum dan zandkorrels op aarde?

Credit: Dimhou/Pixabay.

Het is een populaire notie, die je vast wel eens gehoord zal hebben: er zijn meer sterren in het (waarneembare) universum dan zandkorrels op aarde. Maar klopt dat wel? Laten we het eens uitrekenen. Wiskundehoed op!

Zoals je misschien wel weet, bevat het melkwegstelsel 100 tot 400 miljard sterren. Daarnaast zijn er zo’n 100 miljard sterrenstelsels in het waarneembare universum – misschien zelfs 500 miljard. Als je sterren vermenigvuldigt met sterrenstelsels, dan is de laagst mogelijke uitkomst 10.000 miljard miljard, oftewel: tien triljard (een 1 gevolgd door 22 nullen). De hoogst mogelijke uitkomst is zelfs 200 triljard.

Dit zijn belachelijke grote aantallen. Maar hoeveel zandkorrels zijn er op alle stranden op aarde? Wel, er passen ongeveer 20 zandkorrels in een centimeter. Voor een kubieke centimeter heb je er 8000 nodig! Als je tien triljard zandkorrels in een bal zou willen stoppen, dan zou deze bal een diameter van 21,2 kilometer moeten hebben. Als je er 200 triljard kwijt zou willen, dan zou de bal 144 kilometer groot zijn. Als onze planeet groter zou zijn dan de aarde, dan zou het antwoord gemakkelijk zijn. Helaas hebben we dat geluk niet: het zal spannend worden!

Maar hebben we wel zoveel zand op alle stranden van deze planeet? Als je dat wilt berekenen, moet je eerst weten wat het gemiddelde volume van een zandstrand is en daarnaast het gemiddelde percentage van alle kustlijnen op aarde dat uit zandstrand bestaat. Gelukkig hoeven wij dat niet te berekenen, dat heeft Dr. Jason Marshall voor ons gedaan. Volgens hem bevat de aarde zo’n 5 triljard zandkorrels.

Dit is een ruwe schatting: Dr. Marshall zegt zelf dat hij ernaast kan zitten met een factor twee. Dat betekent dat het totale aantal zandkorrels op aarde zo laag kan zijn als 2,5 triljard en zo hoog als 10 triljard. Dat betekent dat er ongeveer evenveel zandkorrels op aarde als sterren in het waarneembare universum kunnen zijn. Het is echter waarschijnlijker dat er 5 tot 10 keer meer sterren zijn in het waarneembare universum dan zandkorrels op aarde. Gewapend met deze kennis weet je vast een goede beurt te maken op verjaardagen en feestjes 😉

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. 10 miljard miljard is een 1 met 22 nullen? Volgens mij wijkt dit een factor 1000 af? Da’s geen kattenpies.

  En 100 miljard x 100 miljard is 10 miljard miljard? Wie heeft dit uitgerekend…?

 2. Wat is er dan met al die zandkorrels die níet op het strand liggen???

  • Dat is wat ik me dus ook af vroeg. Zand ligt natuurlijk niet alleen op onze stranden. Valt het uberhaupt te berekenen hoeveel zandkorrels er op Aarde zijn, als je alles meeneemt, dus stranden, maar ook zeebodem, tussenlagen in de Aardkorst, zandbakken in speelplaatsen, zand onder stoeptegels etc. etc. etc.

 3. hans ruiter zegt

  Het staat zelfs in de Bijbel. En dat in een tijd waar men zich totaal geen voorstelling kon maken van het aantal sterren in het heelal.
  Men zag wat men zag aan de nachtelijke hemel, duizenden sterren, een paar millioen ? , dus moet die uitspraak, van God ,aardig wat twijfel gezaaid hebben.

  • Obelix zegt

   In die tijd had met sowieso totaal geen voorstelling van grote getallen.
   Ik betwijfel of de gemiddelde nomade toen wel tot duizend, laat staan een miljoen kon tellen.
   Kende ‘men’ wel het aantal zandkorrels op Aarde? Hoe groot dacht ‘men’ dat de Aarde was, toen?

   Voor diegenen die toen werkelijk dachten dat die vergelijking van God zelf kwam, zal de uitspraak geen twijfel hebben gezaaid. Net zo als dat voor hedendaagse ’true believers’ geen twijfel is over de bijbelinhoud.

   – – –
   Een bekende anekdote over grote getallen die ook NU nog vaak mensen op een verkeerd been zet,
   is het verhaal van het dam bord, waar op het eerste veld 1 graankorrel moet worden gelegd,
   op het tweede veld het dubbele van het eerste veld, en zo op elk veld een verdubbeling van het voorgaande veld.
   Slechts weinig mensen hebben direct in de gaten dat op het laatste veld meer graan komt te liggen, dan er op Aarde is, nl. 2 tot de macht 63 graankorrels.

   Groet, Paul

 4. uapoijdn zegt

  we kunnden dit niet weten want we hebben pas 4% van de oceaan ondekt

 5. joop beckers zegt

  Volgens mij is de formule (2 tot de macht 64)-1
  Groet,Joop Beckers

Speak Your Mind

*