25 mei 2024

Grote Europese onderzoeksbeurs voor sterrenkundige Joeri van Leeuwen

Het enorme blikveld van Apertif op de Westerbork-telescoop, links, kan over een groot hemelgebied flitsen opvangen en herkennen. Met de LOFAR-telescoop, rechts, kan de positie van die flitsen dan heel precies worden bepaald. Daarmee hopen Van Leeuwen en team te onderzoeken hoe de flitsen worden gevormd. Credit: ASTRON/Joeri van Leeuwen

Het enorme blikveld van Apertif op de Westerbork-telescoop, links, kan over een groot hemelgebied flitsen opvangen en herkennen. Met de LOFAR-telescoop, rechts, kan de positie van die flitsen dan heel precies worden bepaald. Daarmee hopen Van Leeuwen en team te onderzoeken hoe de flitsen worden gevormd. Credit: ASTRON/Joeri van Leeuwen

Dr. Joeri van Leeuwen (ASTRON/UvA) heeft een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) gewonnen. Met deze beurs voor Europees toptalent gaat Van Leeuwen zijn onderzoeksgroep verder uitbouwen om onbegrepen kosmische flitsen te onderzoeken. Door het heelal gaan continu heel korte, felle radioflitsen af. Sommige daarvan worden uitgezonden door pulsars, de radio-vuurtorens van de Melkweg. Andere komen van ver buiten ons melkwegstelsel, en lijken te worden veroorzaakt door enorme ontploffingen. De precieze oorzaak is echter nog onbekend. Sterrenkundigen vermoeden wel dat zowel de pulsars als de explosieve flitsen door hun hoge energie een beter diepliggend inzicht kunnen geven in het fundamentele gedrag van materie en zwaartekracht. Die deeltjes en kracht vullen het heelal waarin de zon en aarde zich bevinden, maar zijn nog niet volledig begrepen.

Van Leeuwen stelde de ERC voor een team jonge onderzoekers te vormen om dat raadsel te ontrafelen. Dat team werkt vanuit ASTRON en de Universiteit van Amsterdam en gebruikt de Westerbork en LOFAR radiotelescopen. Na een competitie tussen duizenden wetenschappers besloot de ERC dit voorstel met een beurs van 2 miljoen euro te steunen.

Share

Comments

 1. Op 12 mei 2012 was er een open dag bij Astron-Lofar en ben daar heen geweest. Was wel even zoeken. Al die antennes (vanaf 0:40 te zien) waren heel indrukwekkend zo in dat weiland. Met busjes werd groepen mensen daar heengereden en werd er uitleg gegeven. Binnen (tent) waren foto’s te zien wat ze zoal hadden “opgevangen”.

  Ik hoorde het verhaal dat toen alles goed geregeld was dat men daar vlak naast een windmolenpark wilde gaan aanleggen, tot grote schrik van de mensen van Astron. Gelukkig is dat toen niet doorgegaan neem ik aan.

  Op het eind van het filmpje zie je nog de radiotelescoop (Dwingeloo) nét voordat ie werd afgebroken voor groot onderhoud.

  https://www.youtube.com/watch?v=XtClFSDA9x8#t=0m40s

  En uit het oude archief:
  https://www.youtube.com/watch?v=SBPqfkU7STo&list=PL76B627B1A3F30C6A

Speak Your Mind

*