24 september 2023

Komeet ISON lijkt het perihelium niet te hebben overleefd – of toch wel?

latest_C2

Credit: NASA

Om 19.37 uur Nederlandse tijd beleefde komeet C/2012 S1 ISON z’n perihelium, waarbij de komeet de zon naderde tot een afstand van slechts 1,1 miljoen km boven het oppervlak. De laatste foto’s van de zonnesatelliet SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) van de NASA laten zien dat komeet ISON het niet heeft overleefd. Op de foto’s voorafgaand aan het perihelium zagen we dat de staart van ISON al smaller was geworden en dat een heldere kop met kenmerkende coma ontbrak. De foto’s ná het perihelium laten – tot nu toe – helemaal niets zien, een sterke aanwijzing dat de komeet uiteengevallen en verdampt is in de gloeiendhete omgeving van de zon. Tijdens de Google+ Hangout verklaarden zowel Phil Plait als Karl Battams dat zij op basis van de laatste foto’s van mening waren dat de komeet het perihelium niet heeft overleefd. Hierboven de laatste foto die ik tegenkwam, gemaakt met SOHO’s LASCO C2 camera, net vóór het perihelium. Die lange staart onder de zon is komeet ISON. Hieronder nog een boeiende opname die met een andere zonnesatelliet is gemaakt, NASA’s Solar Dynamics Observatory met z’n AIA camera. Die sliert, is dat het laatste overblijfsel van komeet ISON? Het gaat om het stukje rechtsonder van de zon.

SDO

Credit: NASA

Op Twitter is inmiddels ook al de eerste grap verschenen: komeet ISON is nu komeet ISOFF. 😀 [Update 21.50 uur] Op Twitter verschijnt een foto gemaakt met  SOHO’s LASCO C2 camera, waarop te zien is dat er mogelijk toch iets is dat de passage langs de zon heeft overleeft! Komeet ISON komt van linksboven en gaat dan richting zon.

LASCO_ISON

Credit: NASA

Mogelijk dat dit restanten zijn van de (staart van de) komeet, die het pad blijven volgen dat komeet ISON zou hebben gevolgd als ‘ie intact was gebleven. [Update 22.08 uur] Van de diverse foto’s van LASCO is nu ook een animated gif verschenen, waarop onmiskenbaar iets te zien is, alleen niet meer met dezelfde helderheid en intensie als voor het perihelium. Men denkt nu dat de kern van komeet ISON echt uiteengevallen is en dat restanten van de kern of de staart hun oorspronkelijke baan vervolgen.

11106507235_ec20b425d7_o

Credit: NASA

[Update 22.35 uur] Voordat ik ga kijken naar Pauw en Witteman nog even het laatste oordeel van de wetenschappers betrokken bij SOHO over komeet ISON:

En daarmee over en uit. Alvast welterusten.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Wat onzettend jammer zeg! Ik had me er zo op verheugd…

    Nog enige kans dat een van de andere kometen die momenteel richting de zon gaan nog wat spektakel gaat opleveren? Of worden die sowieso niet zichtbaar voor het blote oog?

  2. Ja, we hebben komeet Lovejoy nog, vlak die niet uit.

  3. Avatar foto Enceladus zegt

    R.I.P. Comet ISON and thanks for the show! 😉

  4. Geduldig volg je zoiets al maanden en dan loopt het met en “sisser”af. Ergens misschien wel te verwachten ondanks die 1,1 miljoen km afstand t.o.v van de zon. Dan focus ik mij vervolgens op C/2013 R1 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: