25 september 2018

Komeet ISON lijkt het perihelium niet te hebben overleefd – of toch wel?

latest_C2

Om 19.37 uur Nederlandse tijd beleefde komeet C/2012 S1 ISON z’n perihelium, waarbij de komeet de zon naderde tot een afstand van slechts 1,1 miljoen km boven het oppervlak. De laatste foto’s van de zonnesatelliet SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) van de NASA laten zien dat komeet ISON het niet heeft overleefd. Op de foto’s voorafgaand aan het perihelium zagen we dat de staart van ISON al smaller was geworden en dat een heldere kop met kenmerkende coma ontbrak. De foto’s n

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt:

    Wat onzettend jammer zeg! Ik had me er zo op verheugd…

    Nog enige kans dat een van de andere kometen die momenteel richting de zon gaan nog wat spektakel gaat opleveren? Of worden die sowieso niet zichtbaar voor het blote oog?

  2. Ja, we hebben komeet Lovejoy nog, vlak die niet uit.

  3. Enceladus Enceladus zegt:

    R.I.P. Comet ISON and thanks for the show! 😉

  4. Geduldig volg je zoiets al maanden en dan loopt het met en “sisser”af. Ergens misschien wel te verwachten ondanks die 1,1 miljoen km afstand t.o.v van de zon. Dan focus ik mij vervolgens op C/2013 R1 😀

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.