2 februari 2023

Gedeelte van ISON heeft het tóch overleefd

ISON post perihelion2

Opname van gisteravond. Op de voorspelde positie van ISON is slechts een “vlek” van stof zichtbaar. Credit: NASA

Het lijkt erop dat een gedeelte van komeet ISON z’n scheervlucht langs de zon heeft overleefd. Na het perihelium was aanvankelijk niets te zien op opnames van de zonne-observatoria SOHO en SDO. Enige tijd later bleek een beetje stof zichtbaar te zijn op de voorspelde positie van de komeet, maar de kern en staart zouden vernietigd zijn. Het was de verwachting dat het stof langzaam zou vervagen, maar komeet ISON blijkt een verrassing in petto te hebben: afgelopen nacht is het restant juist helderder te worden!

ISON post perihelion

Opname van vanmorgen. De “stofvlek” van gisterenavond lijkt weer verdacht veel op een komeet. Credit: NASA

Astronomen waarschuwen echter dat komende dagen van alles kan gebeuren. Het restant van ISON zou in helderheid kunnen blijven toenemen, maar zou ook alsnog compleet kunnen vervagen. Toch lijken de meest recente opnames erop te wijzen dat komeet ISON een nieuwe staart aan het ontwikkelen is! Experts van het Europese ruimtevaartagentschap ESA hebben dit voorzichtig bevestigd: “het lijkt erop dat een klein gedeelte van de komeetkern intact is gebleven”. Het wordt dus afwachten wat komeet ISON de komende tijd zal doen.

Hoe dan ook, 2014 zal een belangrijk jaar worden voor kometenfans. In oktober zal de komeet Siding-Spring vlak langs de planeet Mars scheren, terwijl in november ESA zal proberen om een sonde te laten landen op de kern van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, in het kader van de Rosetta-missie.

Philae-sonde Rosetta

Animatie van de Europese Philae-kometenlander. Credit: ESA.

Bronnen: Spaceweather.com, ISON Campaign, BBC News

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Doodgewaanden leven langer! 😉

 2. Ik dacht al iets waar te nemen… Spannend.

 3. Zou toch leuk zijn als we ‘m volgende week toch aan de hemel kunnen zien.

 4. Gisteravond werd de komeet gekscherend nog hernoemd van komeet ISON in komeet ISOFF. Maar vandaag is ‘ie kennelijk herrezen en zie ik nieuwe namen verschijnen als de komeet van Schrödinger (gelinkt aan de kat van Schrödinger) en de komeet van Phoenix, die letterlijk uit de as tevoorschijn komt. Hieronder een mooie compilatie van foto’s van ISON gemaakt voor en na het perihelium.
  ISON_postperihelium

 5. Wat moet de ingetekende baan voorstellen.
  Ik vraag me af waarom Ison niet op de SDO beelden te zien was. Geen snipper. Ik heb nu de indruk dat ISON niet in het beeldveld zat, maar dat zou toch al te zot zijn??!

  • Als dat de voorspelde baan is dan wijkt hetgeen wat over is van komeet ISON behoorlijk af. Wellicht dat door het grote massaverlies van de komeet z’n baan gewijzigd is. En waarom SDO ISON niet zag is inderdaad erg vreemd. Ik kwam trouwens deze video nog tegen, die SOHO’s coronograaf gemaakt heeft van komeet ISON. Mijns inziens heeft de komeet na het perihelium een groot deel van z’n staart verloren, maar is zijn coma helderder dan voor het perihelium!
   weird_anim

 6. Dan zijn we toch mooi in het ootje genomen door ISON!

 7. Avatar foto Enceladus zegt

  Ha, een eigenwijze komeet! Geweldig! 🙂

 8. Avatar foto Enceladus zegt

  Zojuist mailde ik naar een vriend het volgende: Onvoorstelbaar: Als een lucifer die eigenlijk al was uitgewaaid en in de laatste split second toch verder brandt!

 9. Het kan aan mij liggen, maar als ik zo naar dat filmpje kijk lijkt het wel dat zodra Ison weer te voorschijn komt dat de zon er op reageert. Het is net alsof er een uitbarstinkje plaats vond, net even later aan de rechter kant van Ison.

  Trouwens, de laatste STEREO foto, ahead liet ook een behoorlijke uitbarsting zien.

  • Er vinden continue uitbarstingen op de zon plaats, die ene uitbarsting juist op het moment dat ISON passeert zal dus onder de categorie toeval moeten worden geschaard. De zon reageert echt niet op een brokstuk ijs en steen van pakweg 1 km doorsnede.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: