Site pictogram Astroblogs

Gedeelte van ISON heeft het tóch overleefd

ISON post perihelion2

Opname van gisteravond. Op de voorspelde positie van ISON is slechts een “vlek” van stof zichtbaar. Credit: NASA

Het lijkt erop dat een gedeelte van komeet ISON z’n scheervlucht langs de zon heeft overleefd. Na het perihelium was aanvankelijk niets te zien op opnames van de zonne-observatoria SOHO en SDO. Enige tijd later bleek een beetje stof zichtbaar te zijn op de voorspelde positie van de komeet, maar de kern en staart zouden vernietigd zijn. Het was de verwachting dat het stof langzaam zou vervagen, maar komeet ISON blijkt een verrassing in petto te hebben: afgelopen nacht is het restant juist helderder te worden!

ISON post perihelion

Opname van vanmorgen. De “stofvlek” van gisterenavond lijkt weer verdacht veel op een komeet. Credit: NASA

Astronomen waarschuwen echter dat komende dagen van alles kan gebeuren. Het restant van ISON zou in helderheid kunnen blijven toenemen, maar zou ook alsnog compleet kunnen vervagen. Toch lijken de meest recente opnames erop te wijzen dat komeet ISON een nieuwe staart aan het ontwikkelen is! Experts van het Europese ruimtevaartagentschap ESA hebben dit voorzichtig bevestigd: “het lijkt erop dat een klein gedeelte van de komeetkern intact is gebleven”. Het wordt dus afwachten wat komeet ISON de komende tijd zal doen.

Comet ISON perihelion passage (28-11-2013)

Hoe dan ook, 2014 zal een belangrijk jaar worden voor kometenfans. In oktober zal de komeet Siding-Spring vlak langs de planeet Mars scheren, terwijl in november ESA zal proberen om een sonde te laten landen op de kern van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, in het kader van de Rosetta-missie.

Philae-sonde Rosetta

Animatie van de Europese Philae-kometenlander. Credit: ESA.

Bronnen: Spaceweather.com, ISON Campaign, BBC News

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten