24 september 2023

India’s Mars Orbiter Mission (MOM) Mangalyaan is onderweg naar Mars

De Mars Orbiter Mission (MOM) Mangalyaan is nu op weg naar Mars

De Mars Orbiter Mission (MOM) Mangalyaan is nu op weg naar Mars. Credit: ISRO.

India’s Mars Orbiter Mission (MOM) Mangalyaan is middels een zogenaamde Trans Mars Injection (TMI) operatie, die om 20.19 uur Nederlandse tijd begon en 23 minuten duurde, in een baan richting Mars gekomen. Mangalyaan werd op 5 november j.l. gelanceerd en sindsdien draaide ‘ie in een ellipsvormige baan om de aarde – tot zojuist. Via allerlei baancorrecties – soms met de nodige problemen – werd Indiaas eerste Marssonde naar een steeds hogere baan gebracht. Allemaal bedoeld om met behulp van de zwaartekracht van de aarde de sonde een steeds hogere snelheid te geven. De TMI was het laatste zetje dat Mangalyaan nodig had om de aarde te verlaten en definitief koers te zetten naar Mars, de Rode Planeet. De sonde moet 780 miljoen km afleggen en de bedoeling is dat ‘ie op 24 september 2014 in een baan om Mars terecht komt, twee dagen na de aankomst van de Amerikaanse MAVEN sonde, die 18 november werd gelanceerd. Bron: ISRO.

Share

Comments

  1. Avatar foto Enceladus zegt

    Het doet me eigenlijk nog het meest denken aan een cowboy die alvorens zijn lasso weg te werpen eerst snelheid maakt door het touw flink in de rondte te draaien. Misschien moeten we de baan die Mangalyaan volgt maar omdopen in ‘het lasso-traject’?

  2. Mike Dhanpat zegt

    Arie, geven ze de sonde nu steeds een extra boost met de raketten op het moment als ie zijn perihelium rond de aarde bereikt?

    Misschien trouwens leuk om hier wat aandacht aan te besteden: https://kerbalspaceprogram.com/
    Hiermee kun je zelf voor nasa doorgaan en kom je erachter dat het heel wat voeten in de aarde heeft om succesvol een raket in een omloopbaan te brengen 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: