4 oktober 2023

Japans bedrijf wil enorme energiecentrale gaan bouwen op de maan

LUNA RING

Credit: Shimizu Corp.

Het Japanse bouwbedrijf Shimizu heeft een idee gepresenteerd waarin wordt voorgesteld om een gigantische ring van zonnepanelen te bouwen aan de evenaar van de maan, waarna de verzamelde energie wordt teruggezonden naar de aarde. Het project wordt LUNA RING genoemd.

Na de aardbeving en tsunami van maart 2011 heeft Japan z’n kerncentrales gesloten. Sindsdien zijn Japanse wetenschappers op zoek naar alternatieve bronnen om aan de gigantische energiebehoefte van de Oost-Aziatische grootmacht te voldoen. Een privaat bedrijf is nu met een bijzonder futuristisch voorstel gekomen.

Het idee is om een gordel van beton te storten aan de evenaar van de maan. De gordel zal 600 kilometer breed zijn en zich helemaal rondom onze kosmische begeleider gaan wikkelen. Vervolgens zal het beton bedekt worden met zonnepanelen, die via kabels verbonden zijn met microgolf- en laser-verzendstations. De energie zal dan naar speciale ontvangststations gestraald worden, zodat Japan voortdurend van energie wordt voorzien, aangezien de maan geen wolken of slecht weer kent. Volgens Shimizu zal zo’n systeem 13.000 Terawatt aan stroom kunnen produceren en kan in 2035 begonnen worden aan de bouw.

LUNA RING masterplan

Credit: Shimizu Corp.

Het kostenplaatje zal astronomisch hoog zijn, waardoor dit interessante voorstel waarschijnlijk niet haalbaar zal zijn. Ook heeft Shimizu niet verteld hoe men het geheel wil uitvoeren. Volgens de Japanners vormen autonome robots een optie, maar robots die geavanceerd genoeg zijn om de halve maan vol te bouwen lijkt verre toekomstmuziek. Bovendien, als alle panelen geplaatst zijn, wie gaat ze dan afstoffen?

Bron: Phys.org

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Los nog van dat huishoudelijke probleempje (afstoffen): Hoe zit dit juridisch eigenlijk? Japan (of een Japans bedrijf) kan toch niet zomaar de evenaar van de maan als bouwterrein claimen?

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Inderdaad, zoiets zou alleen gedaan kunnen worden met internationale consensus. Als nou 100 landen eraan meebetalen en allemaal zo’n ontvanger installeren, is het wellicht niet alleen haalbaar, maar ook op geopolitiek (lunapolitiek?) vlak te verantwoorden.

 2. WikkieWokkie zegt

  Hmmmmm….

  Ik weet niet of we energieproductie aan de Japanners over moeten laten eigenlijk.
  Het is niet zo dat een vlekkeloze reputatie hebben op dat gebied….

 3. A3aan v.d.B. zegt

  Voor wat dat kost kan Japan een gigantische hoeveelheid daken op aarde van zonnepanelen voorzien! Of de energiebedrijven daar blij mee zijn is een andere zaak.

 4. Dat gaat zomaar niet 😉 Alsof je een stuk Maan zomaar kunt toe-eigenen! Er bestaat zoiets als ruimterecht (zie link, 0:48) Er zijn afspraken gemaakt.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Precies! Daar doelde ik op.

   En dan heb je ook nog dat maffe Amerikaanse bedrijf dat certificaten verkoopt waardoor je eigenaar wordt (claimen ze) van een stukje maan. 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: