2 maart 2024

Probeer donderdag of vrijdag Venus te zien… overdag!

Venus_Maan

Credit: via Stellarium

Hoeken

Credit: Sterrengids.

Komende donderdag en vrijdag doet zich de gelegenheid om op vrij eenvoudige wijze de planeet Venus te bekijken, niet alleen ’s avonds in het zuidwesten, waar Venus staat te gloreren als de avondster, maar óók overdag, gewoon bij het volle daglicht. Op donderdag 5 december – als we allemaal onze surprises en gedichten voor pakjesavond gereed hebben gemaakt – staat de voor 11% verlichte maan zo’n 7° á 8° boven Venus. Hierboven de situatie in het zuiden om 15.00 uur Nederlandse tijd, geschetst met Stellarium. Zie je de maansikkel, dan moet je dus 7° á 8° naar linksonder gaan om Venus te kunnen zien, da’s pakweg de breedte van je vuist op armlengte (zie de middelste afbeelding hieronder).De helderheid van Venus is -4,4m, da’s zo’n 16 keer helderder dan Sirius, de helderste ster aan de hemel. Venus is daarmee helder genoeg om overdag te zien met het blote oog! Je moet alleen weten waar te kijken en daarom is donderdag die maansikkel zo handig. Hieronder de situatie een dag later om ca. 15.30 uur, dan staat Venus rechtsonder van de maan en staat ‘ie ook wat verder weg. Succes met waarnemen en eventueel fotograferen!

Venus_maan1

Credit: via Stellarium

Bron: Sterrengids 2013 + Universe Today.

Share

Comments

  1. Mijn telescoop staat al startklaar op zolder 😀 Ik heb hem moeten verhogen om door het open raam te filmen. Met een kruk erachter kan ik in de display van de camera meekijken (foto opstelling)
    http://i.imgur.com/EPo6tsJh.jpg?1

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Je zal helaas niets anders zien dan wolken. Okee, da’s altijd bij Venus ;), maar dit keer zitten de wolken OOK een stuk dichter bij je lens! 🙁

Speak Your Mind

*