31 januari 2023

Contact met Triton-1 satelliet hersteld dankzij radiotelescoop Dwingeloo

Triton-1-In-Orbit

Credit: ISIS

De Dwingeloo Radiotelescoop beheerd door de vrijwilligers van CAMRAS is meer dan alleen een radiotelescoop, dat is afgelopen week aangetoond in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers van CAMRAS en de Delftse nanosatellietbouwer ISIS. Op 21 november jongstleden lanceerde ISIS vanuit Rusland haar eerste test-satelliet voor het volgen van schepen op open zee. Echter, na enige tijd bleek er een klein probleem te zijn met de zendontvangers van de satelliet. In een bepaalde operationele modus van de satelliet stond de zender continue aan. Dit bleek de radio-ontvangers van de satelliet zodanig te storen dat deze geen commando’s van het grondstation in Delft wilde ontvangen. De satelliet bleek tijdelijk doof.  Eén optie was om te wachten tot de satelliet zich weer zou resetten in een andere operationele modus waardoor het probleem zou verdwijnen. De andere optie was om een zender te vinden die sterk genoeg was om Triton-1 weer tot de orde te roepen. De laatste optie had de voorkeur. De CAMRAS telescoop, nog volop in de testfase na een recente restauratie, bleek in te zetten als zo’n zender en de vrijwilligers van de radiotelescoop waren erg enthousiast en stonden paraat om ISIS ondersteuning te bieden. Na enkele dagen voorbereiding en enkele aanpassingen aan de telescoop om haar tijdelijk om te bouwen tot radiozender  kon er op vrijdag 29 november gepoogd worden Triton-1 te commanderen.

Crew_Dwingeloo

Credit: CAMRAS

Een team van CAMRAS en ISIS – op de foto hierboven te zien – was vrijdagochtend paraat om de satelliet aan te stralen en door de grote antenne zou het mogelijk moeten zijn om de storing die  zender van de  satelliet genereerde te ‘overschreeuwen’, zodat het commando wel gehoord kon worden door de satelliet. Regen en wat technische issues met de antenne gooiden in de ochtend nog wat roet in het eten maar in de avond was de telescoop klaar voor haar nieuwe opdracht. Bij de eerste poging in de avond om de satelliet te commanderen  bleek het al succesvol! Binnen enkele seconden na het versturen van het commando via CAMRAS kon vanuit het grondstation in Delft worden geverifieerd dat de satelliet in een andere modus was gezet en dat de satelliet direct weer gebruikt kon worden. Al met al een groot succes en een perfecte demonstratie van de meerwaarde van CAMRAS en de onlangs gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop in Nederland. Bron: persbericht CAMRAS.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Yeah……Het DDDSNW in aktie…..het Dutch Dwingeloo Deep Space Network!! Nou ja in elk geval heel leuk leesvoer….enne….wat die CAMRAS boys and girls daar aan het doen zijn met ” The grey old lady of radio-astronomy” vind ik echt helemaal fantastisch. Zucht….stond dat ding maar 200 kilometer dichterbij!!!

 2. DDDSNW… Leuk bedacht! By the way ik was één van de vele vrijwilligers die dag en het was erg motiverend om hier aan deel te mogen nemen. Foto hierboven is van mijn hand.
  Kijk voor de laatste ontwikkelingen op http://www.camras.nl . Binnenkort komt er een compleet nieuwe website.

  • Harry, welkom op de Astroblogs – leuke avatar heb je. Leuk dat jouw foto hier prijkt bij deze blog. Hou ons op de hoogte van de veranderingen op de website van CAMRAS, als ’t zo ver is zullen we er melding van maken. Meestal krijg ik van Ard info over de activiteiten die jullie doen.

   • Arie, dank voor je reactie. Wat ik begrijp is dat Ard erg druk geweest is met o.a. verhuizing. Ik neem aan dat hij binnenkort de spreekwoordelijke pen wel weer ter hand zal nemen.
    By the ay even een beginnersvraag: hoe kom ik in direct contact met Jan i.v.m. mijn vraag over de Meade LX90?

  • Leuke link Harry “de vrijwilliger”Ik heb hem direct in mijn bookmarks gezet.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: