28 februari 2024

Vreemde zeshoekige storm op Saturnus gefilmd

hexagon saturn

Deze kleurrijke kijk van de unieke hexagoon op de noordpool van Saturnus is gemaakt door Cassini. Klik op de afbeelding voor het filmpje! credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University

De Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini heeft een schitterend filmpje gemaakt van de unieke zeshoekige straalstroom aan de noordpool van de ringplaneet. Deze zeshoek of hexagoon is 30.000 kilometer groot en bestaat uit een golvende straalstroom met winden van meer dan 300 km/u, met een gigantische roterende storm in z’n centrum. Een dergelijk weersysteem kan nergens anders in het zonnestelsel gevonden worden.

Natuurlijk zijn eerder al beelden geschoten van de merkwaardige hexagoon, maar onze kijk op het stormsysteem is nu pas optimaal geworden. Dat komt doordat de noordpool van Saturnus sinds de zomer van 2012 verlicht wordt door de zon. Deze situatie zal nog een aantal jaren voortduren. In 2017 bereikt de zon haar hoogste punt op het noordelijk halfrond van Saturnus en astronomen zijn benieuwd hoe dit van invloed zal zijn op de hexagoon + storm.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*