Site pictogram Astroblogs

Zijn verstrengelde deeltjes verbonden via wormgaten?

quantum wormhole

Credit: Alan Stonebraker/American Physical Society

Kwantumverstrengeling, het merkwaardige kwantummechanische fenomeen dat door Einstein werd omschreven als “spookachtige actie op een afstand”, zou nog spookachtiger kunnen zijn dan gedacht. Volgens twee Amerikaanse natuurkundigen zou het fenomeen verband kunnen houden met wormgaten, hypothetische tunnels door de ruimtetijd die twee plaatsen in het universum met elkaar kunnen verbinden. In tegenstelling tot de science fiction, zouden deze kwantumwormgaten niet gebruikt kunnen worden voor om doorheen te reizen – zelfs het versturen van informatie is niet mogelijk.

Okee, even om onze kennis op te frissen: kwantumverstrengeling is een fenomeen waarbij twee deeltjes op schijnbaar magische wijze met elkaar verbonden zijn. Als je de eigenschappen van het ene deeltje veranderd, zal het andere deeltje direct de tegenovergestelde eigenschappen krijgen. Lichtsnelheid? Daar hebben verstrengelde deeltjes schijt aan. Einstein kan de pot op!

Je snap waarom Einstein niets moest hebben van kwantummechanica. Het maakte namelijk niet uit wat de afstand tussen beide deeltjes is. Al staan ze ieder aan de andere kant van het universum, ze reageren direct op elkaar. Okee, maar wat heeft dit met wormgaten te maken? Wel, hoewel het allemaal theorie is, zou het mogelijk zijn dat zwarte gaten eigenlijk de uiteindes vormen van wormgaten. Nu hebben de natuurkundigen berekend dat een wormgat tussen twee zwarte gaten eigenlijk hetzelfde is als een verstrengeling. In dit geval zijn niet twee deeltjes met elkaar verstrengeld, maar twee zwarte gaten!

Handig dus, maar: zwarte gaten hebben zo’n hoge zwaartekracht dat het licht niet aan ze kan ontsnappen. Je kunt er dus niets doorheen sturen 🙁

Bron: Phys.org

Mobiele versie afsluiten