24 februari 2024

Nederland heeft een vijfde meteoriet: de Diepenveen

Foto Naturalis/Marco Langbroek

Nederland heeft een vijfde meteoriet. Het is een vrij zeldzame koolstofhoudende chondriet, die 140 jaar geleden al is neergekomen op een akker in Diepenveen, vlak bij Deventer. De val, op de middag van 27 oktober 1873, werd waargenomen door twee landarbeiders, die de steen naar de plaatselijke hoofdonderwijzer brachten. “Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder“, vertelt het handschrift [1]Er staat in zijn geheel: ““Gevallen onder Diepenveen, den 27e oktober 1873. Des middags ten drie ure ongeveer. Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder naast de … Lees verder in een later speciaal op maat gemaakt houten doosje. Via allerlei omzwervingen kwam hij in handen van een verzamelaar. Op 11 augustus 2012, bijna 140 jaar later, komt Henk Nieuwenhuis, amateurastronoom en oud-directeur van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, op een camping de steen tegen in de verzameling van een medekampeerder – de bewuste verzamelaar. Hij herkent hem als een koolstofmeteoriet. “Ik kon echt mijn ogen niet geloven,” herinnert hij zich. Zijn idee wordt bevestigd door onderzoek van Niek de Kort, amateurastronoom en Marco Langbroek, aardwetenschapper bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Na hun eerste scepsis is ook hun vreugde groot. Het blijkt een tot dan toe onbekende meteoriet voor Nederland te zijn.

Komende donderdag wordt de zeldzame meteoriet officieel overgedragen aan Naturalis in Leiden. Tot nu toe waren slechts vier Nederlandse meteorieten met zekerheid bekend: de Uden, de Utrecht, de Ellemeet en de Glanerbrug. Die werden allevier gevonden direct nadat hun val was waargenomen. De Diepenveen is relatief zeldzaam: de broze meteoriet is ouder dan de aarde zelf en bevat organische moleculen, waaronder mogelijk aminozuren. De komende jaren zal de steen uitgebreid verder worden onderzocht. Op maandag 9 december is uitgebreide achtergrondinformatie te vinden op www.geologievannederland.nl over de reis van deze en andere meteorieten door het heelal, de omzwervingen die de Diepenveen op aarde heeft gehad en het wetenschappelijk onderzoek. Bron: Astronieuws + Naturalis.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Er staat in zijn geheel: ““Gevallen onder Diepenveen, den 27e oktober 1873. Des middags ten drie ure ongeveer. Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder naast de personen van de heer Bos en zijne vrouw, die daar stonden te werken, en werd weinige minuten later op een diepte van anderhalve voet en nog merkbaar warm uit den zandgrond gehaald.”

Comments

  1. [de broze meteoriet is ouder dan de aarde zelf en bevat organische moleculen, waaronder mogelijk aminozuren. ]
    ..staat daar nu dat er buitenaards leven gevonden is?

  2. Hmm, dat “nog merkbaar warm”, daar twijfel ik aan…

    • Klopt, da’s vreemd. De laatste fase van hun baan door de atmosfeer vallen meteorieten meestal loodrecht in vrije val naar beneden en ondervinden ze nauwelijks wrijving. Dat de steen warm was is kennelijk de inbeelding van die twee landbouwers geweest, die daar zomaar uit het niets een steen naar beneden zien vallen.

Speak Your Mind

*