20 april 2024

Zondag Nobel Lezingen door Peter Higgs en Francois Englert over Higgs boson

Francois Englert en Peter Higgs houden zondag de Nobel Lezingen over het Higgs deeltje. Credit: Maximilien Brice/CERN

Zondag 8 december worden op de Universiteit van Stockholm de Nobel Lezingen gehouden door de winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013, Peter Higgs en Francois Englert. Het feest begint om 09.00 uur ’s morgens – wekker zetten! – en de lezingen zijn live te volgen:

The BEH mechanism and its scalar boson Franá§ois Englert, Université Libre de Bruxelles, Brussels, Belgium Evading the Goldstone theorem Peter W. Higgs, University of Edinburgh, UK

Na dit tweetal volgen nog lezingen van andere Nobelprijswinnaars over scheikunde en economie. Over het Higgs boson gesproken: deze week werd nog eens bevestigd dat het ontdekte deeltje dat op 4 juli 2012 wereldkundig werd gemaakt inderdaad een Higgs boson is. Met de CMS en ATLAS detectoren van de Large Hadron Collider blijkt men namelijk ook te hebben gezien dat het deeltje kan vervallen in twee tau leptonen (H > ττ), een vervalkanaal dat precies past bij het model van het Higgs boson. Tau leptonen zijn zware elektronen en in 8% van de gevallen dat een geproduceerd Higgs boson uiteenvalt ontstaat zo’n ττ paar. Hieronder de laatste grafiek van de metingen, met de data van ATLAS als zwarte stippen aangegeven.

ATLAS-H-tautau

Credit: CERN

Bron: KVA + Quantum Diaries.

Share

Speak Your Mind

*