2 maart 2021

Uitbreiding ESO-hoofdkwartier in gebruik gesteld

ESO hoofdkwartier

Credit: ESO

Op 4 december 2013 is bij het ESO-hoofdkwartier in Garching bei München, Duitsland, een officiële openingsceremonie gehouden voor de nieuwe kantooruitbreiding. Deze festiviteit werd bijgewoond door leden van de ESO-raad, lokale autoriteiten, de architecten Auer+Weber+Assoziierte, de hoofdaannemer BAM Deutschland AG en het ESO-managementteam.De ingebruikname van de uitbreiding is een historisch moment voor ESO. Niet alleen brengt zij de volledige staf van ESO-Garching samen op één locatie, wat de onderlinge samenwerking vergemakkelijkt, ook fungeert zij als technische faciliteit voor het bouwen, testen en upgraden van de geavanceerde instrumenten die door ESO worden ontwikkeld. De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt dankzij een gulle bijdrage van het Duitse ministerie voor wetenschap en onderzoek.De twee gebouwen – een kantoorgebouw van 10.300 vierkante meter en een technisch gebouw van 2900 vierkante meter – en hun omgeving beslaan meer dan het dubbele van het huidige oppervlak van het ESO-hoofdkwartier in Garching. Die extra ruimte was hard nodig, omdat de ESO-staf momenteel over diverse locaties op de campus van Garching is verspreid. Bovendien had ESO, met de European Extremely Large Telescope (E-ELT) in het vooruitzicht, behoefte aan een bakermat voor de technologische innovaties die nodig zijn voor dit ambitieuze project. Het technische gebouw – dat tevens plaats biedt aan een van de grootste computerarchieven van astronomische gegevens ter wereld – wordt het brandpunt van deze werkzaamheden.

ESO hoofdkwartier2

Credit: ESO

De twee gebouwen en de brug die hen met het huidige hoofdkwartier verbindt zijn ontworpen door de architecten Auer+Weber+Assoziierte nadat verscheidene plannen waren ingediend als onderdeel van een architectuurwedstrijd. Dit bedrijf heeft ook de Residencia van de ESO-sterrenwacht op Paranal in Chili ontworpen, die in 2004 werd bekroond met een LEAF Award en in 2005 met een Cityscape Architectural Review Award.De uitbreiding is in stijl met het oorspronkelijke gebouw ontworpen. Het kantoorgebouw, dat dezelfde golvende vorm volgt, maakt uitgebreid gebruik van natuurlijke lichtbronnen en heeft twee binnenplaatsen. Het technische gebouw is een cilinder met een middellijn die vrijwel gelijk is aan die van de 39-meter hoofdspiegel van de E-ELT. De twee nieuwe gebouwen hebben het predikaat groen gekregen, omdat hun energieverbruik aanzienlijk lager zal zijn dan gebruikelijk is voor gebouwen van deze omvang. Dat is te danken aan een goed geïsoleerde gevel en aan het feit dat het kantoorgebouw wordt verwarmd middels betonkernactivering – waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van grondwater en een warmtepomp – en geothermisch verwarmd water. Deze uitbreiding, waarvan de bouw in januari 2012 van start ging, markeert een volgende belangrijke stap voorwaarts in de voortgaande ontwikkeling van ESO. Bron: European Southern Observatory

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.