23 februari 2024

Oceaanstromen op Europa zijn gunstig voor de leefbaarheid

europa flows

Zonal flows in Europa-like ocean simulation. Credit: University of Texas Institute for Geophysics.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de Jupitermaan Europa convectiestromen kent, die het resultaat vormen van diepe oceaanstromingen en circulatiepatronen. Dat betekent dat zowel hitte als energie getransporteerd kunnen worden op Europa, iets wat van groot belang is voor het ondersteunen van biologisch leven.Het oppervlak van Europa is voor een deel bedekt met verstoorde ijsafzettingen, de zogenaamde chaosterreinen. Uit onderzoek blijkt dat deze chaosterreinen (die vooral nabij de evenaar voorkomen) het resultaat kunnen zijn van convectie in de ijskorst van Europa, aangedreven door hitte vanuit de onderliggende oceaan. Dit hittetransport (en mogelijke productie van zee-ijs) maakt het mogelijk om diapieren te vormen, warme “drijvende” pluimen van waterijs die door de ijskorst omhoog wellen.Uit computermodellen blijkt dat omhoog wellende oceaanstromingen nabij de evenaar en omlaag zakkende stromingen nabij de polen een verklaring kunnen vormen voor de locatie van de chaosterreinen en andere oppervlaktekenmerken van Europa. Deze processen komen in iets andere vorm ook op aarde voor.Dit alles houdt in dat Europa niet alleen een vloeibare oceaan heeft, maar dat deze actief is met interessante interacties tussen de oceaan en de ijsschil. Dit heeft gunstige gevolgen voor de levensvatbaarheid van de ijzige Jupitermaan. Bron: University of Texas

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Volgens mij wordt het tijd voor een lander met een hele lange boor!
  En dan water opzuigen en analyseren. En als het even kan door de boorschacht een camera met verlichting laten zakken. Ik voel aan mijn water (!) dat er daar leven is. Niet ‘out there’, maar ‘in there’ dus.

 2. WikkieWokkie zegt

  “Dat betekent dat zowel hitte als energie getransporteerd kunnen worden” (d.m.v. convectie..)

  Is het ene niet inherent aan het andere in deze zin?
  En zo niet, wat is de andere vorm energie-transmissie van de aanwezige energie,wanneer die verdeeld wordt over de schil van Europa? Dit zal toch allen maar convectie kunnen zijn?

Speak Your Mind

*