26 januari 2020

Wolkenatlas laat zien dat de geboorteplaatsen van sterren met elkaar verbonden zijn

molecular hydrogen in M51

Moleculaire waterstof in het Draaikolkstelsel of M51 (dat in dit artikel uitgebreid wordt beschreven). De blauwe kleur laat de distributie zien van waterstofmoleculen, het ruwe materiaal voor de bouw van nieuwe sterren. De achtergrond is een Hubble-foto van M51. Het blauw is eigenlijk straling dat wordt uitgezonden door moleculen van koolstofmonoxide, die gebruikt worden als tracer voor moleculaire waterstof.

Een jarenlange studie van het Draaikolkstelsel (Messier 51) heeft uitgewezen dat moleculaire wolken, de geboorteplaats van nieuwe sterren, niet verspreid zijn door de spiraalarmen, maar allemaal met elkaar verbonden zijn door een “mist” van moleculaire waterstof dat veel dichter is dan gedacht en de gehele galactische schijf vult.

Met behulp van de IRAM-millimetertelescoop heeft men 1500 moleculaire wolken binnen M51 in kaart gebracht. Voorheen dacht men dat dergelijke wolken vrij ge

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.