28 maart 2024

“Aarde bevindt zich maar nèt in de leefbare zone”

Levensvatbare aarde-achtige planeten bij andere sterren zouden een stuk zeldzamer kunnen zijn dan gedacht. Credit: DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL

Als onze planeet een beetje dichterbij de zon zou hebben gestaan, zou ons hetzelfde lot te wachten staan als Venus: een op hol geslagen broeikaseffect. Dit blijkt uit een recent klimaatmodel. De simulatie is opgesteld om de binnengrens van de leefbare zone te bepalen – de zone rondom een ster waarin vloeibaar water kan blijven bestaan aan het oppervlak van een planeet. Als de conclusies van de simulatie juist zijn, dan zou het aantal sterren dat levensvatbare planeten kan herbergen drastisch naar beneden bijgesteld moeten worden. Het leven zoals wij dat kennen vereist de aanwezigheid van water. Het is niet verwonderlijk dat de aarde wemelt van het leven, het stikt hier immers van het water. Maar als onze planeet slechts één-tiende extra zonlicht zou ontvangen, dan zou deze zege een vloek worden. Waterdamp is namelijk een broeikasgas, dat net zoals kooldioxide hitte van de zon kan vasthouden. Een warmere wereld zal betekenen dat meer waterdamp zal gaan verdampen, waardoor het broeikaseffect verder zal worden versterkt. Het resultaat is dan een destabiliserende terugkoppelingslus, oftewel een op hol geslagen broeikaseffect. Als eindresultaat zullen de oceanen geheel verdampen en zal de aarde een soort Venus worden. Andere modellen waren een stuk optimistischer. Waarom is dit nieuwe model dan zo verschillend? Dat komt doordat voorgaande modellen ééndimensionaal waren, waarbij alle variabelen uniform zijn in horizontale richting, terwijl de variabelen alleen kunnen veranderen als functie van de hoogte. Nu heeft men een driedimensionaal model ontwikkelt, waarmee de effecten van meer zonlicht veel beter gesimuleerd kunnen worden.Dit alles betekent dat de binnengrens van de leefbare zone zich bevind op een afstand van 142 miljoen kilometer vanaf de zon, oftewel 95% de gemiddelde afstand tussen de zon en de aarde. Dat betekent dat ook het percentage zonachtige sterren met rotsachtige planeten in de leefbare zone naar beneden bijgesteld moet worden – dit percentage zal volgens de onderzoekers “niet meer dan tien procent bedragen”. Bron: Nature.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Interessant! Maar even voor ons beeld: Waar ligt de buitengrens dan?

  2. Zijn dat diezelfde klimaat modellen waar de milieu terorristen de hele wereldbevolking mee voorliegen?

    Want dan kan dit ondezoek ook de prullenbak in……..

    • Olaf van Kooten zegt

      Ten eerste geloven wij van AstroBlogs op zich wel in de klimaatsverandering als gevolg van menselijke activiteiten.

      Maar buiten dat: nee, het model uit het artikel beschrijft de invloed van extra zonnestraling en extra waterdamp op het klimaat, NIET de invloed van extra CO2.

      • Tja dat jullie dat hier geloven is al erg zat, maar dat heb ik al vaker laten horen hier. Er warmt al 16 jaar niks meer op, en ze hebben geen idee meer hoe ze nog meer cijfers moeten vervalsen om uit al die leugens te komen, en dan zijn er hier mensen, (waarvan ik verwacht dat ze verstand en hersens in de hersenpan hebben) die nog steeds die leugens en bedrog voor zoete koek als waar aannemen, zorgelijke ontwikkeling voor ons als mensheid………

        Maar ik ben blij dat niet hetzelfde tuig achter die gegevens zitten waarvan dit artikel is gemaakt, dat maakt het een beetje geloofwaardiger, want het ergste van alles is nog wel, dat je bijna niemand meer kan geloven omdat onderhand de ganse wereld elkander bedriegt…….

        • Je schrijft:

          – “Er warmt al zestien jaar niks meer op”
          – “… tuig …”
          – “… vervalsen …”
          – “… leugens en bedrog voor zoete koek aannemen …”
          – etc.

          Dat zijn allemaal bijzonder onwetenschappelijke termen, een prima site als astroblogs.nl onwaardig.

          Termen als “tuig” en “vervalsen” zijn ook nog eens op-de-man (m/v). In plaats van met goede feiten te komen ga je ad-hominem te keer.

          Ik zie geen énkel wetenschappelijk argument jouwerzijds. Een absoluut zwaktebod van jou, dus.

    • Dat je deze vraag stelt überhaupt stelt betekent dat je het artikel zelfs niet eens gelezen hebt.

      Onderzoeken waar -jij- het niet mee eens bent (zonder nadere argumentatie) kunnen de prullenbak in?

      • Tja ik geloof dat het feit dat het 16 jaar niet opwartm al genoeg zegt.

        En woorden als “tuig” en ” vervalsen” zijn inderdaad nogal rustige bewoordingen voor deze slechte mensen die al decenia lang mensen voor de gek houden. En wat u er van vind zal mij worst zijn, ik hoef geen wetenschappelijke artikelen te geven omdat u daar om vraagt. Ik heb wel wat beters te doen, en daarbij doet het niks af aan het feit, dat wat ik zeg klopt, beargumenteerd of niet.

        Er word overigens genoeg aangedragen wat het bedrog elke dag maar weer bloot legt. Maar dat de main stream media daar geen aandacht aan schenkt daar kan ik ook niks aan doen:)

        Prettig dag nog:)

        • Olaf van Kooten zegt

          Da’s lekker makkelijk he? Je mag zomaar wat roepen zonder bewijs te geven in de vorm van onderzoeken die jouw gelijk aantonen. Nee, “het is gewoon zo” en daar moeten wij het mee doen. Stel je voor dat iedereen dat zal doen. Ik vind DIT en ik hoef geen bewijs te hebben, HET IS GEWOON ZO. Ontzettend kinderachtig en ronduit belachelijk. Typisch de huidige internetgeneratie, van alles roepen zonder referenties en als er tegenwoord komt je oren dichtknijpen en “lalala” roepen.

          “het feit dat de aarde al 16 jaar niet opwarmt”. referenties? wie zegt dat het een feit is? welke onderzoeken hebben dat uitgewezen? of heb je dat alleen maar van een blog van een soortgenoot van jou? gewoon als iemand iets ongefundeerds roep ‘m gaan papegaaien zonder te checken of HIJ wel gelijk heeft?

          • Enceladus zegt

            Hoi Olaf,

            Maak je niet druk om wat zo’n anonieme trol schrijft. Zonde van jouw energie.

            groeten,
            Gert

  3. Zou dit dan ook betekenen dat de aarde veel minder lang leefbaar zal zijn? De aarde wordt langzaam aan warmer omdat de zon groter wordt. Dan liggen we sneller uit de leefbare zone, dan eerder gedacht.

    Ik ga maar vast pakken denk ik.

    • Enceladus zegt

      @Peter: Jij komt aanzetten met allemaal links van een website waar ook artikelen op staan met titels als “Bestaat er zoiets als fascisme met een menselijk gezicht?” en “Wilders is een democraat”.

      Sorry hoor, maar dan heb ik al gegeten en gedronken!

      groet,
      Gert (alias Enceladus)

  4. @ Peter: En er zijn ook genoeg, zo niet meer artikelen te vinden die het tegenovergestelde zeggen.
    Maar daar ging het in dit artikel niet om. Het ging om de leefbare zone die kleiner is,
    Dat heeft niets te maken met de wel/niet opwarming van de aarde.

    @Gert: ik las op Wikipedia dat het in de zomer op Mars toch nog wel 20 graden kan worden. Best te doen 🙂

  5. Excuses voor de taalfouten.

    PS PS Inhoudelijk reageren is ook altijd lastig voor uw soort mensen……

  6. Enceladus zegt

    Ik heb je schandalige bericht direct gemeld bij de beheerder van deze site.

  7. Olaf van Kooten zegt

    Omdat we niet in die samenzwerkingsonzin geloven zijn we het gezwel van de samenleving? En dat zijn inderdaad termen die we niet willen zien hier. Ik heb genoeg van je, opzouten en je krijgt een ban. KUSJE!

  8. Peter is vanaf heden geband van de Astroblogs. Wie zich verlaagt tot scheldkannonades en niet inhoudelijk op de dingen in kan en wil gaan hoeft hier niet te komen, daar zijn andere podia voor.

  9. Earth From Space HD 1080p / Nova

    Een mooie Documentaire , iets wat de Nederlandse media niet laat zien, omdat het niet commercieel is.

    https://www.youtube.com/watch?v=38peWm76l-U#t=44

    Tevens nog een opmerking, als de polen smelten, is er geen oceaan koeling meer, dus warmt de oceanen verder op en de tornado’s worden dan ook groter en heftiger dus.

Speak Your Mind

*