30 mei 2023

Curiosity vind sporen van zoetwatermeer

Gale_meer

Credit: NASA

Onderzoekers menen de restanten te hebben ontdekt van een zoetwatermeer op Mars. Het meer zou zich hebben bevonden in de Gale-krater, waar de Marsrover Curiosity in 2012 landde op de Rode Planeet. Volgens de betrokken onderzoekers zou je “in uiterste nood van dit spul hebben kunnen drinken”.

Dit alles blijkt uit de analyse van bodemmonsters die verzameld zijn door Curiosity. Het zoetwatermeer moet 3,5 miljard jaar geleden hebben bestaan en heeft een levensduur gehad van minstens tienduizenden jaren. Het meer was ongeveer 50 kilometer lang en 5 kilometer breed. Aan de hand van de chemische samenstelling van de monsters “moet het verdomd veel weg gehad hebben van een doodnormaal meer op aarde”.

Het meer zou zeer geschikt zijn geweest voor buitenaards leven. Alles was aanwezig: zoetwater, koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof en zwavel. Vooral een groep microben die chemolithoautotrofen worden genoemd zouden het Martiaanse zoetwatermeer een paradijs gevonden hebben.

Curiosity is intussen op weg naar Mount Sharp, een immense stapel stenen die zich heeft gevormd op de bodem van de Gale Crater. Op grond van de nieuwe bevindingen zijn de wetenschappers een nieuwe strategie aan het ontwikkelen om daar naar organisch materiaal te zoeken.

Bron: AP, AD.nl, Physorg

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: