23 september 2018

Chinese maanrover Yutu succesvol van Chang’e 3 lander afgereden

Yutu

Iets meer dan zeven uur na de succesvolle landing van de Chinese Chang’e 3 lander in de basaltvlakte van de Regenboogbaai op de maan is de Yutu (‘Konijn van Jade’) maanrover van de Chang’e 3 afgereden en op de maan terechtgekomen. Dat gebeurde op zaterdagavond om 21.35 uur Nederlandse tijd, in China was het toen zondagnacht. Net als de landing van de Chang’e 3 op de maan was het van de lander afrijden van de met zes wielen voorziene maanrover Yutu live op de Chinese staatstelevisie CCTV te zien, de beelden zijn hieronder te bekijken. De rover reed via twee uitgeklapte geleiders van de lander af. Zoals je op de foto ziet laat de 120 kg wegende Yutu behoorlijk diepe sporen achter in de maanbodem.

China is na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten het derde land ter wereld dat er in geslaagd is om een zachte landing op de maan uit te voeren,

Reacties

  1. Sinus Iridum, waar rijdt dat Chinese rovertje nou precies vroeg ik mij af. Begin 2011 had ik van dat gebied telescoop opnames gemaakt, bewerkt en ingezoomd omdat het best een interessante plek is (die structuur)
    Ik ben nieuwsgierig naar de nieuwe beelden die YuTu daar ter plekke maakt. Dat is toch anders dan van bovenaf 🙂

  2. Enceladus Enceladus zegt:

    Leuk om te zien Monique! Hoe doe je dat nou? Heb je een soort digitale stream van alles wat jouw telescoop waarneemt? (Ik heb zelf alleen maar zo’n goedkoop geval, waarmee je de Maan, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus kunt waarnemen. De rest proberen is zinloos).

  3. Ik weet niet precies meer hoe, maar was er wel een paar uur mee bezig geweest om het synchroon te krijgen. Ik probeer regelmatig wat anders uit om te kijken wat voor effect dat geeft. Daar gaat de meeste tijd in zitten. Ik “verfijn” opties in opties in het bewerkingsprogramma en gebruik meerdere opties tegelijk. Mijn vorige computer trok het niet meer als ik ging renderen en dat was niet de slechtste 🙂 Maar eh…geen digitale stream hoor 😀 meer een “creatieve” stream.
    Mijn telescoop is een Meade ETX 105mm C. Goede oculairs erbij gekocht. De ETX105 telescoop ging eruit toen ik hem kocht en werd vervangen door de veel duurdere Meade ETX 125 mm.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.