16 juni 2024

Yutu en Chang’e 3 hebben elkaar gefotografeerd – in kleur

Credit: CNSA

Inmiddels hebben we ook kleurenfoto’s vanaf de maan ontvangen, die de Chinese maanrover Yutu en maanlander Chang’e 3 van elkaar hebben gemaakt. Zaterdagmiddag om 14.11 uur Nederlandse tijd landde Chang’e 3 in de Regenboogbaai op de maan, ’s avonds om 21.35 uur reed Yutu – da’s Chinees voor konijn van jade – via twee uitgeklapte geleiders van de lander af en zo de maan op. Hierboven in kleur de Yutu maanrover, niet geheel verrassend voorzien van een Chinese vlag, zoals gefotografeerd door Chang’e 3. En hieronder het omgekeerde, Chang’e 3 gefotografeerd door Yutu.

Credit: CNSA

Van de afdaling en uiteindelijke landing van de Chang’e 3 lander zijn nieuwe beelden binnengekomen, die je echt moet bekijken. Tot 2:50 minuten daalt de Chang’e 3 in een vlakke hoek, in de verte uitkijkend op het gebergte van Montes Recti. Daarna daalt de positie van Chang’e 3 en daalt ‘ie verticaal, vanaf zo’n 2000 meter boven het maanoppervlak. Hij daalt tot pakweg 100 meter hoogte, als ‘ie plotseling tot stilstand komt, bij 5:15 m in de video. Met optische middelen en afstandsbepaling via een laser zoekt de Chang’e 3 een veilige landingsplek uit en daarna wordt de daling voortgezet. Vier meter boven de grond worden de motoren uitgezet en landt de Chang’e 3 op de maan, grote stofwolken veroorzakend. Kijken!

Inmiddels is de landingsplek van Chang’e 3 en Yutu ook gelokaliseerd door de Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Die zal op 24 en 25 december a.s. recht boven de plek vliegen en er dan hoge resolutiefoto’s van maken. Goede reden om met Kerst toch de Astroblogs in de gaten te houden. 😀 Bron: Planetary Society voor de foto’s en Planetary Society voor de video.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ik vind het toch een magnifieke prestatie van de Chinzen hoor! In één keer gaat alles goed.
  Het lijkt misschien appeltje eitje, maar als je geen ervaring hebt met landingen op een ander hemellichaam en het lukt meteen en je laat ook meteen al een rover rondrijden, dan kun je echt wel iets!

 2. Ja, ze laten goed zijn dat ze een grote ruimtevaartmogendheid zijn, die er helemaal bij horen. Wellicht dat de Amerikanen en Russen nu denken ‘hé, we moeten iets terug doen, ook wij moeten steeds betere prestaties neerzetten.’

  • Enceladus zegt

   Mee eens. Maar ik vraag me serieus af of de Amerikanen nog wel in staat zijn om op relatief korte termijn te antwoorden? Het zou wel eens kunnen dat onze stellaire achtertuin voorlopig domein is van de Chinezen.

 3. Dat hebben zij heel keurig netjes gedaan. Spannend hoor, die daling vanaf 4.57 🙂 Een super mooie prestatie van de Chinezen.

  • Enceladus zegt

   Ja, helemaal mee eens. Ik ben diep onder de indruk van hun prestaties! Het maakt een zeer professionele indruk.

   Mars noemde we altijd al ‘de rode planeet’, maar als ik nu mijn geld moest inzetten op de nationaliteit van de eerste mens op Mars, dan zette ik in op China.

 4. Ik heb boven de video in de blog een korte beschrijving gegeven van de landing, wat er allemaal is gebeurd. Geeft een verklaring voor hetgeen je in de video ziet.

 5. waarom zie je geen sterren op de achtergrond van de foto’s en het filmpje?

  • Zelfde reden als waarom je ook geen sterren ziet op de foto’s die door de astronauten van de Apollomissies op de maan werden gemaakt: de foto’s zijn ‘overdag’ op de maan gemaakt, terwijl de zon schijnt. De sterren worden dus overstraald door het directe zonlicht en door het zonlicht dat door het maanoppervlak wordt gereflecteerd. Zie deze video, waarin dit verschijnsel wordt gemeld.

Speak Your Mind

*