Site pictogram Astroblogs

Yutu en Chang’e 3 hebben elkaar gefotografeerd – in kleur

Credit: CNSA

Inmiddels hebben we ook kleurenfoto’s vanaf de maan ontvangen, die de Chinese maanrover Yutu en maanlander Chang’e 3 van elkaar hebben gemaakt. Zaterdagmiddag om 14.11 uur Nederlandse tijd landde Chang’e 3 in de Regenboogbaai op de maan, ’s avonds om 21.35 uur reed Yutu – da’s Chinees voor konijn van jade – via twee uitgeklapte geleiders van de lander af en zo de maan op. Hierboven in kleur de Yutu maanrover, niet geheel verrassend voorzien van een Chinese vlag, zoals gefotografeerd door Chang’e 3. En hieronder het omgekeerde, Chang’e 3 gefotografeerd door Yutu.

Credit: CNSA

Van de afdaling en uiteindelijke landing van de Chang’e 3 lander zijn nieuwe beelden binnengekomen, die je echt moet bekijken. Tot 2:50 minuten daalt de Chang’e 3 in een vlakke hoek, in de verte uitkijkend op het gebergte van Montes Recti. Daarna daalt de positie van Chang’e 3 en daalt ‘ie verticaal, vanaf zo’n 2000 meter boven het maanoppervlak. Hij daalt tot pakweg 100 meter hoogte, als ‘ie plotseling tot stilstand komt, bij 5:15 m in de video. Met optische middelen en afstandsbepaling via een laser zoekt de Chang’e 3 een veilige landingsplek uit en daarna wordt de daling voortgezet. Vier meter boven de grond worden de motoren uitgezet en landt de Chang’e 3 op de maan, grote stofwolken veroorzakend. Kijken!

Inmiddels is de landingsplek van Chang’e 3 en Yutu ook gelokaliseerd door de Amerikaanse Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Die zal op 24 en 25 december a.s. recht boven de plek vliegen en er dan hoge resolutiefoto’s van maken. Goede reden om met Kerst toch de Astroblogs in de gaten te houden. 😀 Bron: Planetary Society voor de foto’s en Planetary Society voor de video.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten