9 december 2023

Ringen van Saturnus blijken heel oud te zijn

cassini_ugarkovic_saturnus

De iconische ringen van Saturnus zijn vermoedelijk al vroeg in de geschiedenis van de planet ontstaan, zo suggereert een nieuwe studie. De herkomst van de ringen van Saturnus is lange tijd een twistpunt geweest. In principe konden de wetenschappers in twee kampen verdeeld worden: het ene kamp geloofde dat de ringen relatief jong waren, terwijl het andere kamp van mening was dat de ringen even oud zouden zijn als de manen van Saturnus. Het tweede kamp lijkt nu gelijk te krijgen: de ringen zijn vermoedelijk 4,4 miljard jaar oud.

Deze conclusie is het resultaat van een onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van gegevens die zijn verzameld door de Cosmic Dust Analyser aan boord van de Cassini-ruimtesonde. Het blijkt dat verrassend weinig dustdeeltjes in contact komen met de ringen. Gemiddeld vliegen per seconde slechts 10^-19

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d